Cea de-a şaptea zi a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară a fost dedicată Moldovei şi s-a lăsat cu "Patul lui Procust".
Sarmale fierte în vin, ardei copţi, de asemenea stinşi în vin, saramură de crap şi ciulama de ciuperci, aşa au arătat auspiciile culinare sub care a început cea de-a şaptea zi a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară (18-27 august), dedicată Moldovei.
Bucatele au fost preparate în bucătăria lui Mircea Dinescu de la Portul Cultural Cetate, locaţie în care se desfăşoară festivalul, ajuns la cea de-a doua ediţie. Primenire de imagine Invitaţii din Moldova prezenţi la eveniment, Virgil Mărgineanu, directorul Festivalului de Film Cronograf, şi Dumitru Olărescu, scenarist, critic şi profesor la Facultatea de Film din Chişinău, nu au venit cu mâna goală: au adus vin de peste Prut, care a concurat cot la cot cu faimoasa licoare bahică a lui Mircea Dinescu. La prânz au fost proiectate mai multe scurtmetraje de ficţiune şi documentare, iar seara a început cu un scurtmetraj în regia lui Igor Cobileanski, "Plictis şi inspiraţie" (2007). Producţia, care a stârnit hohote de râs în rândul audienţei, prezintă povestea unui primar moldovean dintr-un cătun dărăpănat, uitat de lume, nemulţumit că sătenii începuseră să-l ia în râs în versuri, ca răzbunare pentru traiul greu pe care erau nevoiţi să-l ducă. În consecinţă, decide să ia taurul de coarne şi să rezolve problema cu ajutorul adjunctului său şi al şefului de post, alături de care porneşte în căutarea unui acar cu veleităţi de poet, pentru a-l ruga să compună versuri elogioase la adresa sa, pentru a-şi primeni imaginea. Lucrurile iau însă o întorsătură neaşteptată, iar planul lor este dat peste cap. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/y0qrqsbrA58" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Un lungmetraj a cărui realizare a durat 10 ani Au urmat câteva animaţii 3D, realizate de către studioul Simpals şi regizate de către Dumitru Voloşin, care, la nivel estetic, se află pe picior de egalitate cu cele create de către studiouri faimoase precum Pixar şi Disney, iar proiecţiile s-au încheiat cu "Patul lui Procust", o ecranizare moldovenească din 2002 a romanului omonim al lui Camil Petrescu, în regia lui Sergiu Prodan şi a Vioricăi Meşina.
Deşi a beneficiat de o distribuţie de excepţie (Maia Morgenstern, Gheorghe Dinică, Oleg Yankovskiy, Petru Vutcărău şi Tania Popa), filmul "Patul lui Procust", a cărui realizare a durat peste zece ani, nu a fost difuzat pe micile şi marile ecrane nici în România, nici în Moldova, ci doar la festivaluri. <iframe width="560" height="450" src="http://www.youtube.com/embed/PzQjNXQCv7I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> O proiecţie ca o sărbătoare "Pentru mine această proiecţie reprezintă un cadou. N-am avut parte de vacanţe şi de sărbători vara aceasta, aşa că pentru mine seara aceasta este o sărbătoare şi vreau să-i mulţumesc în mod special lui Marian Ţuţui (criticul de film care a realizat selecţia de anul acesta a festivalului - n.r.). Avem şansa şi privilegiul de a avea în sfârşit o premieră a acestui film. După cum puteţi vedea, m-am îmbrăcat, pentru a fi la înălţimea momentului, într-o rochie neagră, pentru mine este un moment foarte important. Marian Ţuţui a insistat ca «Patul lui Procust» să fie proiectat aici şi a trebuit să se lupte pentru asta, să realizeze o adevărată laudatio pentru a o convinge pe Masha Dinescu, care este atât şi inima şi creierul festivalului", şi-a exprimat Maia Morgenstern bucuria înainte de proiecţia peliculei.
Seara s-a încheiat cu un recital al trupei lui Marius Mihalache, care a făcut minuni la ţambal, acompaniat de tobe şi de o chitară bas. Timp de aproximativ o oră, ritmurile sud-americane s-au împletit cu muzica jazz şi cu cea lăutărească autohtonă. Din când în când, în ritmurile celor trei muzicieni s-au insinuat şi acorduri ale unor trupe rock, precum Deep Purple şi AC/ DC, iar rezultatul a fost un melanj multicultural, în care diversele influenţe etnice şi de gen s-au împletit armonios. "Pentru mine această proiecţie reprezintă un cadou. N-am avut parte de sărbători vara aceasta, aşa că pentru mine seara aceasta este o sărbătoare." MAIA MORGENSTERN, actriţă COABITARE. Gătitul şi urmăritul filmelor merg mână în mână la Cetate NOUL VAL Sub zodia Dunării Cea de-a doua ediţie a Festivalului Degustătorilor de Film şi Artă Culinară, organizat de Asociaţia Film România şi Fundaţia pentru Poezie Mircea Dinescu, este dedicată ţărilor riverane Dunării. Fiecare zi a festivalului, care se desfăşoară în perioada 18 - 27 august 2011, are parte de filme şi preparate culinare tradiţionale din ţările Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, România, Moldova şi Ucraina. Ziua României, desfăşurată vineri, 19 august, a fost axată pe fenomenul "The Next Romanian Wave" şi a adus în faţa publicului scurtmetraje şi documentare ale unor tineri cineaşti români talentaţi, aflaţi la început de drum. Între 2 şi 4 septembrie, Festivalul Degustătorilor de Film şi Artă Culinară va avea o replică la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.