Republica Moldova este indecisă în privința trupelor rusești. Peste două decenii de separatism în Transnistria

Republica Moldova este indecisă în privința trupelor rusești. Peste două decenii de separatism în Transnistria

Conducerea Republicii Moldova nu are până în prezent nicio poziție consolidată cu privire la problema retragerii trupelor rusești din Transnistria, a declarat ministrul moldovean al Apărării, Eugen Struza.

„Din păcate, continuăm să ne jucăm jocul nostru tradițional cu un pas înainte și doi înapoi. Într-o zi spunem că vrem ca trupele să fie retrase, dar a doua zi când se schimbă guvernul, spunem că suntem prieteni și avem nevoie de trupele lor.

Din acest punct de vedere, trebuie să avem un proiect de stat foarte clar, astfel încât să nu se schimbe în funcție de cine vine la putere, ci să păstrăm această continuitate, să mențină presiunea asupra Rusiei în loc să își retragă trupele din Moldova o dată pentru totdeauna”, a declarat Eugen Sturza.

El a spus că este necesară o politică de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Este nevoie de o abordare cuprinzătoare”, a precizat el, citând ca exemplu de politică o rezoluție a ONU privind retragerea trupelor străine din Moldova care a fost adoptată în 2018 la inițiativa guvernului moldovean, informează TASS.

Transistria, o regiune în mare parte rusofonă, s-a despărțit de Moldova după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991. Relațiile sale cu guvernul central de la Chișinău sunt în mare parte tensionate.

În 1992 și 1993, tensiunile au escaladat într-un conflict armat sângeros care a revendicat viețile a sute de oameni de ambele părți.

Războiul a fost oprit după un acord de pace a fost semnat la Moscova în 1992, iar pacificatorii ruși au fost aduși în zona de conflict.

Negocierile privind soluționarea conflictului de pace cunoscută sub numele de negocierile în formatul 5 + 2 (implicând Moldova și Transnistria ca părți în conflict, Rusia, Ucraina și observatorul european de securitate OSCE în calitate de mediatori și Statele Unite și Uniunea Europeană în calitate de observatori).

Guvernul Moldovei sugerează înlocuirea formatului existent de menținere a păcii cu o misiune a observatorilor civili. Cu toate acestea, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, declară că pacificatorii ar trebui retrași numai după ce problema transnistreană va fi rezolvată în cele din urmă.