Moldova, pe agenda Consiliului European din octombrie

Moldova, pe agenda Consiliului European din octombrie

"Consiliul European din luna octombrie va avea pe ordinea de zi şi un punct distinct referitor la problematica Republicii Moldova", a anunţat luni seara, la Bruxelles, preşedintele Traian Băsescu.

El a susţinut că a obţinut această promisiune chiar de la Nicolas Sarkozy, preşedintele în exerciţiu al Uniunii Europene (UE). Şeful statului a făcut aceste declaraţii într-o conferinţă de presă, în care a prezentat concluziile Consiliului European extraordinar dedicat Georgiei.

Traian Băsescu consideră că revine părţii române responsabilitatea ca, în următoarea perioadă, să analizeze aspiraţiile Republicii Moldova.

Preşedintele a explicat şi modul în care România va pregăti reuniunea de luna viitoare. „Sarcina noastră în perioada următoare este să discutăm cu Chişinăul, să vedem care sunt aspiraţiile lor de la o dezbatere pe tema Moldovei, în Consiliul European“, a explicat şeful statului.

El a precizat că va încerca să vorbească pe această temă şi cu omologul său moldovean, Vladimir Voronin. „A fost o presiune românească şi un ideal aproape la fiecare Consiliu de când am devenit membri ai UE. Indiferent de temă revenim la Moldova“, a reamintit Băsescu. „Noi avem obligaţia să ne continuăm pionieratul, mai ales că suntem ţara care susţine de doi ani ca Moldova să fie încadrată în pachetul Balcanii de Vest, deşi are altă poziţie geografică, să nu fie abandonată pentru o eventuală integrare cu Ucraina“, a explicat şeful statului.

România, preocupată de Transnistria

În context, preşedintele Băsescu a explicat că a adus în discuţia summitului european problema conflictului îngheţat din Transnistria, subliniind că mecanismele create la începutul anilor ’90 n-au făcut decât să conserve conflictele şi, în acelaşi timp, au dat timp liderilor autonomişti să creeze structuri de stat în aceste enclave.

Potrivit şefului statului, comunitatea internaţională este într-o situa- ţie foarte dificilă, pentru că aceste enclave şi-au creat instituţii statale, de la preşedinţi aleşi la guverne, poliţie şi armată.

Răspuns „politicos“ pentru Rusia

Preşedintele Băsescu a anunţat că Federaţia Rusă a trimis României, prin ambasadorul la Bucureşti, o scrisoare în care solicită recunoaşterea independenţei Osetiei de Sud şi a Abhaziei. El a adăugat că, deocamdată, nu a existat un răspuns oficial al României, dar că acesta va fi redactat şi transmis, „pentru că aşa este politicos“.

Ne puteți urmări și pe Google News