Modificările locuinței care te pot duce la închisoare. Lucrările trebuie autorizate de primărie

Modificările locuinței care te pot duce la închisoare. Lucrările trebuie autorizate de primăriePiața imobiliară Sursa foto: EVZ

Românii care locuiesc la bloc riscă amenzi usturătoare, ba chiar și pedepse cu închisoarea, pentru anumite lucrări executate ilegal, fără autorizație. Sunt mulți cei care, nemulțumiți de mărimea apartamentelor vor să-și extindă spațiul de locuit ori să facă anumite intervenții menite să reducă facturile pentru consumul de căldură.

Lucrările de închidere a balconului unui apartament, executate ilegal, fără autorizație, pot avea consecințe neplăcute pentru proprietari. Chiar dacă o astfel de amenajare reprezintă o soluție pentru mărirea spațiului de locuit ori pentru a reduce consumul de căldură pe timpul iernii, legea este foarte clară.

Acest tip de lucrări necesită autorizație de construcție de la primărie, lipsa acesteia fiind sancționată cu amenzi și chiar pedepse cu închisoarea. Potrivit Legii nr. 50/1991 persoanele care execută lucrări fără autorizație riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei.

În anumite condiții, închiderea neautorizată a balconului poate fi sancționată și cu închisoare. Putem vorbi despre o infracțiune dacă imobilul asupra căruia s-a intervenit este monument istoric ori se află într-o zonă protejată. Într-o situație de acest fel, pedeapsa este cuprinsă între trei luni și un an, potrivit articolului nr. 24 din Legea nr. 50/1991.

Amenajarea ilegală afectează estetica și chiar structura blocului, putând cauza mai multe probleme pe termen lung.

Primăria te obligă să-ți scoți autorizație

Autorizația de construcție pentru închiderea balconului unui apartament este acordată de primărie în baza unei documentații tehnice și stabilește regulile pe care constructorul trebuie să le respecte. De altfel, este de preferat că lucrarea să se facă de o echipă de lucrători specializați, cu materiale de calitate. Aceasta pentru a rezista în timp și pentru a evita necazurile ulterioare. O lucrare prost făcută nu va rezista și va necesita reparații ulterioare și alte intervenții care costă bani în plus.

Pentru a putea închide balconul, este nevoie autorizație deoarece, lucrarea duce la schimbarea proiectului inițial al clădirii susțin specialiștii în urbanism.

În vederea obținerii autorizației trebuie depusă o solicitare la Primărie, la Biroul de Avize, și Acord Unic. Această solicitare trebuie însoțită de mai multe documente, între care acordul scris al asociației de proprietari și o documentație tehnică întocmită de un proiectant autorizat. De asemenea, cel interesat trebuie să anunțe începerea lucrărilor și la Inspectoratul de Stat și Construcții, ca să se asigure că nu încalcă legea.

În general, din momentul eliberării, autorizația de construcție are o valabilitate de câtev luni, în funcție de complexitatea lucrărilor și de primărie. În acest interval va trebui executată și intervenția. Odată ce a ajuns în posesia autorizației de construcție, proprietarul poate trece la închiderea balconului.

Cum planifici lucrarea

O lucrare de acest fel necesită o planificare atentă care începe cu strângerea acordurilor necesare și cu elaborarea documentației tehnice. În documentația tehnică, în deviz, sunt trecute și materialele de care este nevoie. Pentru o lucrare de calitate superioară este nevoie, de asemenea, de materiale de calitate.

Odată stabilite aceste aspecte, urmează angajarea echipei de lucrători care se va ocupa de amenajarea propriu-zisă. Pentru o lucrare bună, este nevoie de meseriași calificați, cu experiență. Orice rabat de la calitatea materialelor și de la competența meseriașilor se va reflecta și în rezultatul final. Toate acestea vor influența confortul oferit, precum și calitatea lucrării.

O închidere a balconului incorectă sau cu materiale de slabă calitate poate cauza condens, o problemă des întâlnită în balcoanele închise, unde nu există calorifere. Pot apărea dificultăți legate de aerisire în camera care dă spre balcon, iar acest lucru va necesita o soluție care să țină cont de aceste aspecte.

Ne puteți urmări și pe Google News