Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, care va avea loc miercuri, 29 martie 2023, executivul ar urma să aprobe modificările aduse la Legile Educației.
Proiectul consolidat a Educației Naționale a fost trimis de la Ministerul Educației, cu modificările de rigoare, la Guvern pentru aprobare.
La ședința de Guvern, din data de 9 martie, acest proiect nu a mai fost discutat deoarece Ministerul Educației a decis că trebuie completat, cu propunerile venite de la școli, inspectoratele școlare sau alți actori importanți din Educație.
”În ceea ce priveşte legea învăţământului preuniversitar, în primul rând au fost aduse nişte clarificări legislative, ca urmare a observaţiilor primite, cu privire la organizarea învăţământului special. De exemplu, am clarificat care sunt dimensiunile formaţiunilor, s-au făcut nişte corelări vizavi de momentul în care se poate merge pe desegregare. Adică, numai în momentul în care există resursele necesare de sprijin în fiecare scoală. De asemenea, au fost aduse clarificări cu privire la procesul de încadrare a copiilor în diferite forme de sprijin pentru învățământul special”, a comentat Ligia Deca.
Ce mai prevăd noile modificări
Ministrul Educației a mai vrut ca noile modificări să aducă prevederi exprese pentru liceele tehnologice şi pentru cele profil agricol, care ar putea fi finanțate de Ministerul Agriculturii.
”Am clarificat faptul că liceele tehnologice vor fi exceptate de la asumarea aceea cu două treimi a numărului de clase, asumarea filierei, acestea putând îngloba multiple filiere, tocmai având la bază observaţiile primite că multe astfel de licee sunt situate în zone care nu au alternative de alte licee şi atunci este bine să păstrăm această opţiune pentru familii şi pentru tineri. De asemenea, am completat prevederile privind învăţământul preuniversitar de profil agricol prin extinderea posibilităţii ca Ministerul Agriculturii să finanţeze specializări noi sau programe de perfecţionare pentru cadrele didactice”, a mai afirmat Deca.
Profesorii trebuie să își publice CV-urile
Ligia Deca a mai explicat că și-a dorit foarte mult ca profesorii să fie obligați să își publice CV-urile, astfel încât toată lumea să vadă ce competențe au, atunci când ajung la catedră unde trebuie să le predea alevilor diferite discipline școlare.
”Am clarificat nişte elemente în zona de finanţare, deci cum se realizează construcţia bugetară. Am clarificat o serie de articole care vizează învăţământul centrat pe student. De asemenea, am introdus o serie de măsuri pentru creşterea transparenţei instituţionale, inclusiv publicarea tuturor CV-urilor cadrelor didactice titulare sau asociate, în aşa fel încât să existe o mai bună transparenţă vizavi de calitatea fiecărei universităţi şi diversitatea programelor oferite. S-au făcut şi clarificări tehnice vizavi de zona de etică universitară", a explicat Deca, citată de Agerpres.