O nouă materie va fi introdusă școlile publice din România. Pe lângă elevi, 300 de profesori s-au înscris deja în program 

O nouă materie va fi introdusă școlile publice din România. Pe lângă elevi, 300 de profesori s-au înscris deja în program Sursa foto: Dreamstime.com

Programul Național „Educație prin șah”, promovat de Federația Română de Șah, își propune să predea șahul elevilor de clasele a III-a și a IV-a din școlile publice din România. Pe lângă elevii care vor intra în programul pilot, 300 de profesori s-au înscris deja.

Proiectul are trei etape: formarea profesorilor, șahul ca studiu opțional pentru elevi și organizarea de evenimente de șah. Cursul are 50 de ore, iar până în toamnă ar urma să fie instruiți 3.000 de profesori pentru a le preda șah copiilor din clasele primare.

Mai trebuie subliniat faptul că proiectul se demarează începând cu luna septembrie şi este vorba despre o materie opțională. În proiect sunt peste 50.000 de elevi din toată ţara, care vor intra în programul pilot.

Pentru a putea susține acest proiect, peste 3.000 de profesori vor fi instruiți până în luna septembrie

Mai exact, 300 de profesori s-au înscris în program în primele 30 de zile de la lansarea oficială, anunță președintele Federației de Șah, Vlad Ardeleanu: „Șahul are numeroase beneficii pentru copii, cum ar fi învățarea disciplinei, a ordinii și a creativității. În plus, șahul sporește capacitatea de concentrare a copiilor și îmbunătățește abilitățile logice și de memorie.

Șahul este un „sport al minții”, ceea ce înseamnă că este bun atât pentru adulți, cât și pentru copii. Îi învață pe copii să nu renunțe ușor, să depășească obstacolele și să accepte pierderile și să învețe din ele.

În lumea de astăzi, în care totul se mișcă într-un ritm rapid, copiii se străduiesc să se concentreze. Șahul este un antidot puternic, deoarece îmbunătățește capacitatea de atentie a copiilor și îi învață să rămână concentrați pentru mai mult timp.

De asemenea, acest sport îi învață pe copii să își asume riscuri și să aibă încredere în ei, să aibă inițiativă și să devină personalități active și optimiste. Șahul este un sport valoros pentru copii, deoarece promovează egalitatea de șanse. Fetele care sunt bune la șah sunt considerate, de asemenea, talentate la matematică sau informatică”, a explicat președintele Federației de Șah, Vlad Ardeleanu.

Cursul se ține online, este acreditat și gratuit

„Educație prin Șah reprezintă o oportunitate valoroasă pentru elevii din școlile publice de a învăța și de a beneficia de jocul de șah, iar pentru profesorii din școlile publice de a primi formare și credite profesionale”, mai spune Vlad Ardeleanu.

Primul curs de șah acreditat pentru cadrele didactice din învățământul primar a început în data de 11 februarie 2023.

„Cursul se ține online, este acreditat și gratuit. Profesorii primesc 12 credite dacă îl urmează. Este destinat cadrelor didactice din învățământul primar și durează 50 de ore. De asemenea, nu sunt necesare cunoștințe anterioare speciale”, se arată în anunțul Federației Naționale de Șah, potrivit edupedu.ro.