Există un moment în care orice proprietar de apartament dorește să vină cu îmbunătățiri la locuința pe care o deține, fie din cauză ca unele elemente s-au degradat, fie că nu mai sunt la modă. Deși pare că poți face ce vrei în casa ta, există situații în care poți fi amendat cu zeci de mii de lei.
Pentru cei care doresc să facă modificări majore este bine de știut că acele lucrări din apartament care afectează structura de rezistență a clădirii și/ sau aspectul arhitectural al construcției au nevoie de mai multe documente. Potrivit legii nr. 50/1991 este necesar un proiect, certificat de urbanism și autorizație de construcție.
Documentele de care ai nevoie pentru modificările majore din apartament
În cazul în care vrei să efectuezi lucrări pentru modificarea compartimentărilor interioare și închiderea balcoanelor ai nevoie doar de: memoriu de arhitectură; releveu; propunerea de compartimentare/desfiinţare, pentru lucările ce vizează compartimentarea interioară; propunerea de închidere a balcoanelor/logiilor, pentru lucrările aferente acestora și de avizul proiectantului iniţial sau, după caz, expertiză tehnică pentru unitatea locativă/ spaţiul aflat în proprietatea solicitantului indiferent de funcția lui.
Situația devine mai complicată când locuim într-un imobil considerat monument istoric. În acest caz, ai nevoie de autorizație de construcție pentru modificări, iar dacă vrei să îți zugrăvești fațada o poți face, însă doar dacă nu dăunezi elementelor de pe fațadă și respecți culorile specifice.
Este absolut necesară autorizația de construire dacă se vrea dărâmarea unor pereți care e posibil să afecteze structura de rezistență a clădirii. O astfel de intervenție asupra pereților ar însemna punerea în pericol a celorlalți locuitori ai blocului.
Sancțiuni de până la 100.000 de lei pentru lucrările neautorizate
Dacă faci lucrări pentru care ai nevoie de autorizație, trebuie să știi că fără ea riști amenzi cuprinse între 1.000 și 100.000 de lei. Mai mult, se poate dispune încetarea lucrărilor, ia în urma acesteia vă puteți alege chiar și cu dosar penal, dacă nu respectați prevederile impuse.
Există și lucrări pe care le puteți face fără a fi nevoie de autorizație. Este vorba despre reparații și înlocuiri de tâmplărie interioară și exterioară, dacă se păstrează forma, dimensiunile golurilor și tâmplăriei.
Puteți să zugrăviți și să vopsiți în interior oricând și de asemenea puteți repara fără griji instalațiile interioare, la branșamentele și racordurile exterioare, de orice fel, aferente construcțiilor, în limitele proprietății; montarea sistemelor locale de încălzire și de preparare a apei calde menajere cu cazane omologate.
De asemenea, vă puteți monta aparate individuale de climatizare și de contorizare a consumurilor de utilități, potrivit DCBusiness.ro.