Modificările Codului de procedură civilă nu au primit niciun vot la Comisie

Modificările Codului de procedură civilă nu au primit niciun vot la Comisie

În jur de 100 de articole ale Codului de procedură civilă vor fi modificate. Modificările au drept sursă decizia Curții Constituționale, situațiile întâlnite în practica judiciară și propunerile organizațiilor profesionale ale magistraților.

Preşedintele Comisiei speciale parlamentare pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat că modificările au drept scop desfășurarea cu celeritate a proceselor, în interesul justițiabilului. "S-a plecat de la nişte decizii ale CCR, la care CSM a adăugat foarte multe amendamente ce au rezultat din practică, astfel încât o judecată să fie mai rapidă, mai eficientă, cu garanţii pentru justiţiabili. Sunt nişte chestiuni care s-au constatat de-a lungul timpului, că la modificarea Cpc n-au dat satisfacţie sau mai mult au încurcat. Şi asociaţiile profesionale au susţinut, chiar şi ÎCCJ a susţinut, amendamente de îmbunătăţire a Cpc şi cred că în acest moment suntem pe un drum bun, acela că mai aşteptăm ultimele corelări pe care le va face CSM şi celelalte instituţii şi cred eu că săptămâna viitoare, începând de miercuri şi joi, ne apropiem de finalizarea Cpc. Sunt cel puţin 100 de articole care pot fi îmbunătăţite. (...) S-a venit şi cu chestiuni practice pe care CSM le-a invocat, pentru că prin modificarea Cpc a fost o involuţie faţă de vechiul Cod. Şi atunci, ţinând cont de toate aceste propuneri - din partea CSM, ale asociaţiilor profesionale, Ministerului Justiţiei, Parchetul General sau ÎCCJ, s-a cristalizat o procedură de modificare a Cpc - în jur de 100 de articole", a declarat, miercuri, Florin Iordache. La ședința de miercuri au fost dezbătute cea mai mare parte a amendamentelor, însă nu s-a votat niciuna dintre propuneri. Florin Iordache spune că una dintre propuneri se referă la posibilitatea ca justițiabilul să poată depune concluzii la ÎCCJ singur sau prin avocat. „A fost o discuţie, dacă la ÎCCJ orice justiţiabil poate depune el concluzii sau trebuie să fie un avocat. Au fost păreri pro şi contra dacă acele opinii trebuie depuse prin intermediul avocatului sau nu. Dacă modificăm acolo, automat ar trebui să facem corelări. Sunt mai multe chestiuni, care unele sunt chiar necesare, cu durata procesului, cu executarea silită, cu durata în care un judecător ar trebui să motiveze o hotărâre”, a declarat Iordache.

Comisia își va relua activitatea marți, 22 mai, când se vor discuta modificările la Statutul magistraţilor, astfel încât acestea să poată să fie adoptate de Senat, în calitate de Cameră decizională. Miercuri vor fi finalizate dezbaterile la Codul de procedură civilă.