Modificări în structura examenelor din învăţământul preuniversitar

Modificări  în structura examenelor din învăţământul preuniversitar

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MEDT), au survenit modificări atât în ceea ce priveşte difuzarea pe internet a subiectelor de la bacalaureat, cât şi referitor la evaluarea tezelor cu subiect unic din învăţământul gimnazial.

Astfel, tezele cu subiect unic de la clasele a VII-a şi a VIII-a vor putea fi evaluate atât de către profesorul de specialitate de la clasă cât şi de un profesor din afara şcolii. În plus, elevii vor fi aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică, pe clase, nu pe unitatea şcolară, cum s-a procedat la examenele anterioare.

Durata evaluării, pentru fiecare unitate de învăţământ în parte, este de trei zile, începând cu ziua de examen, iar în centrele de evaluare este de maxim patru zile.

În cazul în care profesorii vor difuza subiectele, sau vor încerca să-i ajute pe elevi în timpul examenului, vor fi sancţionaţi penal. Aceştia vor fi obligaţi să dea o declaraţie că vor respecta legea, în caz contrar riscând să fie excluşi din învăţământ.

Modificările privitoare la examenul de bacalaureat sunt mai puţin semnificative.

Subiectele la probele orale ale bacalaureatului din 2009 nu vor mai fi publice, urmând a fi anunţată, în 30 noiembrie, doar structura subiectelor pentru probele orale şi scrise ale examenului.

Potrivit metodologiei de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat,  în 1 martie 2009 vor fi postate pe site-ul MECT doar subiectele la probele scrise, fără cerinţe, aşa cum a fost şi în sesiunea 2007-2008, a declarat consilierul personal al ministrului Educaţiei, Mihaela Suciu.

Totodată, ministerul îşi va lua mai multe măsuri de siguranţă pentru ca subiectele care apar în diverse culegeri şi pe site-ul MECT să fie numerotate diferit de cele care vor fi utilizate la examen.

Elementele de noutate din metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat 2009 vizează şi organizarea, de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, a unei sesiuni speciale de bacalaureat, pentru elevii din clasele a XII-a/ a XIII-a, participanţi la loturile olimpice şi la competiţiile sportive şi artistice internaţionale.

Subiectele pentru examenul de bacalaureat se clasifică în categoria documentelor secret de serviciu, din momentul demarării acţiunii de elaborare a acestora şi până în momentul în care devin publice.

Cu excepţia candidatului, pot solicita să vadă lucrarea sau lucrările doar membrii comisiei judeţene de bacalaureat, respectiv ai municipiului Bucureşti sau ai Comisiei Naţionale de Bacalaureat, în scopul reevaluării.

Presa are acces în centrele de examen numai cu avizul preşedintelui comisiei şi însoţit de un membru al comisiei, exclusiv în timpul desfăşurării probelor orale. Pentru realizarea materialelor specifice, jurnaliştii au nevoie de acceptul persoanelor care apar în materiale.

Sursa:Mediafax

Ne puteți urmări și pe Google News