Modifi carea Legii Educației, criticată aspru de politicieni și profesori

Modifi carea Legii Educației, criticată aspru de politicieni și profesori

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, avertizează că noile modificări transformă sistemul într-o amenințare la adresa copiilor

Decizia Guvernului de a modifica, prin ordonanță de urgență, Legea Educației a stârnit numeroase critici atât în rândurile profesorilor, cât și ale politicienilor. Președintelelui PNL, Klaus Iohannis, i se pare foarte grav că Executivul a adoptat un act normativ fără a avea consultări serioase cu universitățile și cu alte entități implicate în acest proces. „Observ că asistăm, din păcate, la o practică utilizată deseori de Guvernul PSD în urmă cu 10 ani: ignorarea societății civile și politizarea sistemului de învățământ. Avertizez Executivul că se află pe un drum greșit, în afara practicilor europene de bună guvernare”, a scris Iohannis pe Facebook. La rândul său, prim-vicepreşedintele PDL Cătălin Predoiu consideră că, prin ultimele modificări la Legea Educaţiei, învăţământul românesc se afundă fără nicio speranţă de salvare, iar „jungla”, de care amintea premierul Victor Ponta a devenit „o mlaștină”. Potrivit acestuia, încercarea de a „îmbunătăţi” promovabilitatea, deci calitatea învăţământului, prin repetarea examinării şi nu prin acţiuni anterioare de reformare reală a procesului, este o dovadă a lipsei de responsabilitate a guvernului „faţă de ridicarea gradului de cultură şi educaţie a tineretului”.

„OUG distruge tot”

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, susține că Legea Educației a fost luată ca model de reformă de către Comisia Europeană și începuse să provoace efecte pozitive: învățământ profesional, clasa pregătitoare, clasificarea universităților, doctorate de calitate. „Pentru prima dată după Revoluție, la testele PISA din 2012, România a avut un salt spectaculos (cel mai mare din UE) și, pentru prima dată, nu mai eram ultimii din Europa. Această OUG distruge tot: scade standardele, servește clientela de partid și transformă sistemul într-o amenințare la adresa copiilor, nu un sprijin”, a spus Daniel Funeriu. În interviul acordat „Evenimentului zilei”, premierul Victor Ponta a susținut ordonanța de urgență, spre deosebire de Legea 1 din 2011, care, potrvit lui Ponta, nu a admis nicio dezbatere și niciun amendament. Potrivit acestuia, Comisia pentru educație a Senatului, și, apoi, cea a Camerei Deputaților, au posibilitatea de a pune în dezbaterea celor două camere ale Parlamentului toate modificările.

Ne puteți urmări și pe Google News

Universitatea București critică politizarea

Eliminarea incompatibilităților dintre funcțiile de conducere în universități și cele publice, precum și durata exercitării funcției de rector sunt doar două prevederi din ordonanța care modifică legea Educației, criticate de reprezentanții Universității București. Acești susțin că nici măcar nu au fost consultați atunci când a fost redactat comunicatul din partea Consiliului Național al Rectorilor. „Avem tot dreptul să ne întrebăm dacă cele circa 3.000 de cadre didactice titulare și asociate din Universitatea București sunt considerate un segment irelevant al mediului universitar românesc. Considerăm nedemocratică și dăunătoare sistemului de învățământ modificarea masivă și repetată a Legii Educației Naționale, lege organică, prin ordonanță, fără o dezbatere publică prealabilă a modificărilor propuse și fără consultarea prealabilă a instituțiilor marcante de învățământ, cum este Universitatea din București”, se arată într- un comunicat al instituției. Potrivit aceleiași surse, premisele eliminării incompatibilităților dintre funcțiile de conducere în universități și demnitățile publice deschid calea cumulării funcțiilor de rector și senator, deputat sau ministru, ceea ce va duce la o și mai puternică „politizare a învățământului superior”. În ceea ce privește durata exercitării funcției de rector, UB afirmă că prevederi „limpezi” din lege au fost înlocuite cu „precizări neclare, interpretabile”, care pot fi speculate pentru prelungirea sine die a unui mandat.