Cum poți scăpa de oboseală. Urmează aceste reguli și te încarci de energie

Sursă: Dreamstime.com

Formarea de noi obiceiuri și susținerea lor este fundamentul atingerii obiectivelor pe care le-ați stabilit pentru 2022. Cu toate acestea, este mai ușor de spus decât de făcut când tentațiile sunt foarte mari. Iată câteva sfaturi ale experților despre cum să avem mai multă energie.

Vitaminele care îți asigură un plus de energie

Când vine vorba de restabilirea energiei, vorbim despre echilibru. „Practic fiecare nutrient joacă un rol în producerea de energie”, spune terapeutul Ian Marber. „A întreba ce nutrient să cauți sau ce alimente să mănânci pentru a obține mai multă energie este ca și cum ai întreba ce parte a unui avion îl face să zboare.”

Procesul de producere a energiei este complex. Numărul de mitocondrii variază de la celulă la celulă: cele găsite în mușchi au de obicei cele mai mari concentrații, în timp ce celulele adipoase inactive au mult mai puține. Este util să ne imaginăm că mitocondriile „ard” elemente din alimentele pe care le consumăm pentru a genera o formă de energie numită adenozin trifosfat (sau ATP), care poate fi stocată și utilizată atunci când este necesar, spune Marber: „Un nucleu de nutrienți este implicat în Producția de ATP, cum ar fi fier, vitaminele B, calciu, magneziu și vitamina C, printre multe altele.”

Pentru a obține cantități adecvate din acești nutrienți, mici modificări ale dietei dvs. pot face o mare diferență. De fiecare dată când mănânci, fă o alegere conștientă pentru a da un plus de nutriție mesei alese: adaugă câteva linguri de iaurt grecesc și presară afine în cerealele tale de dimineață.

Acolo unde există lacune, suplimentele pot juca un rol în susținerea nivelurilor de energie. Complexul de vitamine B Solgar Megasorb oferă o doză foarte mare de vitamine B pentru a susține performanța mentală și a debloca energia din alimente. Între timp, Solgar Omnium, care este bogat în antioxidanți precum vitaminele A, C și E, și Solgar Gentle Iron ar putea fi utile pentru cei cu o dietă restricționată, cum ar fi veganii și vegetarienii.

Sportul te poate ajuta

Dacă ai puțină energie, ultimul lucru pe care ți-ai putea dori să-l faci este sportul. Cu toate acestea, făcând puțină mișcare în fiecare zi, puteți constata că nivelul de energie crește ca rezultat. Exercițiile fizice nu numai că stimulează hormonii care îmbunătățesc starea de spirit și circulația oxigenului, dar ajută și mitocondriile.

Somnul este fundamentul energiei din timpul zilei, deoarece permite atât minții, cât și corpului să se recupereze și să se regenereze. Cu toate acestea, chiar dacă aveți opt ore de somn, cantitatea nu este aceeași cu calitatea. Potrivit Sleep Charity, somnul întrerupt este la fel de rău pentru tine ca și patru ore de somn: trezirile nocturne perturbă ritmul natural de somn și te lasă cu o atenție redusă și o dispoziție negativă. Somnul bun înseamnă să adormi în 15-20 de minute din momentul în care te bagi în pat, să dormi toată noaptea, astfel te vei trezi cu senzația de împrospătare.

Expunerea la lumină naturală (în aer liber) timp de câteva minute imediat după trezire poate ajuta la recăpătarea energiei. Potrivit Andrew Huberman, profesor asociat de neurobiologie și oftalmologie la Universitatea Stanford, dacă lumina soarelui ajunge la ochi imediat după ce te trezești, declanșează un circuit neuronal care controlează sincronizarea hormonilor cortizol și melatonina, care afectează somnul.

Luați în considerare și dieta dvs. Poate că știți deja ce alimente și băuturi vă perturbă somnul - gândiți-vă la brânza, cafea și alcool - dar un raport recent din Annual Review of Nutrition a constatat că o dietă sănătoasă, bogată în fructe, legume, pâine integrală și leguminoase, a fost demonstrată pentru a prezice rezultate mai bune ale somnului, potrivit Mirror.co.uk.