Mobilizare parțială în Rusia. Ce înseamnă anunțul lui Vladimir Putin în cifre. Explicațiile ministrului Apărării

Sursa foto: Kremlin

Anunțul lui Vladimir Putin privitor la declararea mobilizării parțiale în Federația Rusă, făcut miercuri dimineața, dincolo de retorica cu care Kremlinul a obișnuit întreaga lume, nu pare să aibă un impact semnificativ asupra populației ruse.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat miercuri, într-un discurs adresat cetățenilor ruşi, că în baza decretului preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, privind mobilizarea parţială, „vor fi chemaţi la arme în total 300.000 de rezervişti”.

Câți oameni speră Putin să găsească

În același timp, Serghei Şoigu a spus că „Rusia are o resursă uriaşă de mobilizare, aproape 25 de milioane de oameni”.

El a adăugat că doar „puțin mai mult de 1% fac obiectul unei mobilizări parțiale”.

Precizările ministrului Apărării al Federației Ruse au venit după ce, miercuri dimineața, președintele rus Vladimir Putin a declarat că o mobilizare parțială va începe în țară din 21 septembrie.

Liderul de la Kremlin a mai spus că doar rezerviștii ruși care au servit anterior în armată vor fi chemați acum în Forțele Armate și că vor fi preferați cei care au specializări sau experiență relevantă în operațiuni.

„Această chemare în serviciu a va fi urmată, neapărat, de o pregătire suplimentară a celor mobilizați, având în vedere experiența operațiunii militare speciale”, a mai spus Putin.

Situație complicată în Ucraina

Anunțurile lui Vladimir Putin și Serghei Șoigu vin în contextul în care situația de pe frontul din Ucraina, unde Moscova desfășoară, din 24 februarie, ceea ce ei numesc oficial o „operațiune militară specială”, este extrem de defavorabilă pentru Rusia, în urma contraatacurilor de succes ale ucrainenilor, înarmați cu tehnică de luptă modernă de țările occidentale.

Rusia a pierdut, în câteva zile, mari porțiuni din teritoriul pe care îl ocupase anterior, de la începutul războiului. Iar potrivit experților militari occidentali, în acest moment Moscova nu mai dispunea de resurse umane și materiale pentru a recâștiga inițiativa pe front.

Reamintim, de asemenea, că anunțul privitor la mobilizare a fost amânat, marți seara, după ce o mulțime de speculații privitoare la o mobilizare generală au apărut în presă. Agitația a fost declanșată după ce Duma de Stat a Rusiei a modificat o serie de articole din Codul Penal, toate vizând mobilizarea sau infracțiunile comise în armată sau în legătură cu starea de asediu. De asemena, tot marți, politicienii ruși și-au anunțat susținerea pentru anunțatele referendumuri de anexare la Rusia a teritoriilor din Donbas și sudul Ucrainei.