Mobilizare masivă NATO. Exerciţiu de proporții, cu zeci de mii de militari

Mobilizare masivă NATO. Exerciţiu de proporții, cu zeci de mii de militari Sursa: cvlpress

NATO a mobilizat 90.000 de soldați într-un exerciţiu militar de câteva luni, care va începe luni la frontiera de Est a UE.

NATO începe săptămâna viitoare „cele mai mari exerciții din ultimele decenii”, Steadfast Defender 2024. La aceste exerciții sunt angrenați în jur de 90 de mii de militari. Exercițiile vor dura câteva luni.

Este una din cele mai mari detaşări NATO de la încetarea războiului rece. Doar Marea Britanie va contribui cu 20.000 de membri ai personalului militar. Precum şi cu nave de război şi avioane de luptă, potrivit Rador Radio România.

Exerciţiu NATO „Steadfast Defender 24”

Exerciţiul NATO „Steadfast Defender 24″ marchează 75 de ani de existenţă a alianţei occidentale.

Ne puteți urmări și pe Google News

O demonstrație clară a unității noastre, a forței noastre de a ne apăra unii pe alții", așa a anunțat comandantul suprem al Forțelor Aliate Nord Atlantice în Europa, generalul Christopher Cavoli.

„Este o punere în practică a noilor planuri de apărare ale NATO, care au și o importantă porțiune de exerciții pentru ca să testăm aceste planuri.

„Toți aliații, inclusiv partenerul din Suedia participă la aceste exerciții, inclusiv din țara noastră. Este un exercițiu care face parte din noua logică de apărare și descurajare a NATO. Face parte din ceea ce privește executabilitatea planurilor de apărare pe care liderii noștri l-au aprobat la Summit-ul de la Vilnius", a declarat Mircea Geoană, adjunct al Secretarului General NATO.

Mircea Geoană, adjunct secretar general NATO

Mircea Geoană/ Sursa Foto: Facebook

Militarii români au efectuat trageri de luptă cu rachetele HIMARS, sisteme care au devenit celebre în războiul din Ucraina.

Avertismentele din partea Rusiei

În ultimele zile tot mai mulți lideri de vârf ai NATO au vorbit despre pericolul unei confruntări cu Rusia.

Un avertisment îngrijorător vine din partea unui amiral NATO. „Nu toate lucrurile vor fi bune și frumoase în următorii 20 de ani. Nu spun că mâine totul va merge prost. Dar trebuie să realizăm că nu este un dat că suntem în pace. De aceea avem aceste planuri.

De aceea ne pregătim pentru un conflict cu Rusia și cu grupurile teroriste, dacă se va ajunge la asta, dacă ne vor ataca. Nu căutăm niciun conflict. Dar dacă ne atacă, trebuie să fim pregătiți", a declarat acesta.

De la începutul invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Kremlinul a amenințat în mod regulat Polonia și statele baltice cu forță militară. În acelaşi timp au fost lansate mai multe avertismente de atac nuclear.

„Dacă dorim să evităm războiul, țările NATO de pe flancul estic ar trebui să adopte o perioadă mai scurtă. De trei ani. Pentru a se pregăti pentru confruntare”, a declarat Jacek Siewiera, șeful Biroului de Securitate Națională.

Militari NATO

Sursa foto: gov.ro

NATO îşi conolideză trupele

Alianţa NATO şi-a consolidat numărul trupelor aflate în pregătire ofensivă, după ce preşedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat invadarea Ucrainei în urmă cu aproape doi ani.

În acest timp, statele NATO au susţinut Kievul cu ajutor militar, economic şi umanitar.

„Forţele noastre militare îşi vor uni forţele cu cele din 30 de state NATO, plus Suedia. Oferind garanţii vitale împotriva ameninţării lui Putin”, a declarat ministrul englez al Apărării.

Săptămana trecută, premierul britanic, Rishi Sunak, a anunţat că Marea Britanie îşi va spori susţinerea pentru Ucraina în următorul an financiar cu 2,6 miliarde de lire sterline (3,19 miliarde de dolari) – o creştere cu 200 de milioane de lire faţă de ultimii doi ani.