Moartea soției l-a transformat în nebun! Tragedia unui mare actor român

Moartea soției l-a transformat în nebun! Tragedia unui mare actor român Sursa foto: teatrulreginamaria.ro

A fost unul dintre cei mai mari actori români și un maestru al comediei. Pierderea soției aproape că l-a distrus. Chiar el mărturisea că în acele momente nu a crezut că își va mai reveni vreodată.

Grigore Vasiliu Birlic a fost un adevărat geniu al comediei, dar nu și-a dorit să devină actor. S-a născut pe 24 ianuarie 1905, la Fălticeni. Iubea lumea circului și și-a dorit mult să fie clovn. Părinții nu au fost însă de acord și l-au trimis la școală. A absolvit Liceul „Nicu Gane” din Fălticeni și încă de atunci s-a făcut remarcat prin umorul său și mimica inconfundabilă.

„Avea un fizic împotriva tuturor canoanelor profesionale. Era un om mărunţel, insignifiant, cu o figură caricaturală. Iar în mijlocul acestei feţe ilare se aflau doi ochi de o infinită tristeţe, doi ochi de câine bătut. Acest contrast crea un soi de tensiune care era însăşi esenţa artei lui. El juca precum un echilibrist care merge pe-o sârmă, atent să ţină această cumpănă fragilă între tragic şi comic. El a fost în primul rând actor de teatru”, îl descria pe Birlic regretatul actor Radu Beligan.

Chiar dacă părinții săi nu au fost de acord ca el să urmeze o carieră artistică Grigore Vasiliu Birlic nu a renunțat. A fost respins de șase ori la Conservatorul de Artă Dramatică. A șaptea oară a fost cu noroc.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Eram peltic şi scuipam când vorbeam”, spunea chiar celebrul Birlic când explica cu umor de ce a fost respins de atât de multe ori. Tocmai aceste caracteristici au fost cele i-au adus celebritatea.

Drama vieții sale

Dacă în carieră a avut un succes extraordinar, în viața personală a avut parte de o mare dramă. Prima sa soție, actrița Angela Mateescu, despre care spunea că a fost dragostea vieții lui a fost răpusă prematur de o boală incurabilă. Pierderea ei l-a transformat total pe Grigore Vasiliu-Birlic. S-a izolat, iar apropiații săi mărturiseau că s-au temut că își va pierde mințile.

Mult timp nu a vorbit cu nimeni și chiar el spunea că a trecut extrem de greu pentru pierderea soției. Povestea că mulți ani la rând a mers la mormântul ei pentru a-i citi ziarul așa cum făcea și acasă.

După ani de suferință, s-a  întors pe scenă. S-a căsătorit din nou cu Valeria Nanci, actriţa pe care a avut-o parteneră în filmul „Titanic Vals” (1964).

Ion Dichiseanu, Birlic

Roluri memorabile

Personajele lui Caragiale i s-au potrivit ca o mănușă lui Birlic. A făcut roluri memorabile precum Crăcănel şi Candidatul în „D-ale carnavalului”, Spiridon şi Rică Venturiano în „O noapte furtunoasă”, Brânzovenescu şi Dandanache în „O scrisoare pierdută”, Coana Efimiţa în „Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, Lefter Popescu în „Două loturi” sau Costăchel Gudurău în „Telegrame”.

A debutat și în cinematografie în 1935, în comedia „Bing-Bang” și s-a remarcat în filme precum „Vizita” şi „Lanţul slăbiciunilor” (1952),   „Post-restant” (1961), „Paşi spre lună” (1963), „Titanic vals” (1964) sau „Steaua fără nume” (1966), potrivit adevarul.ro.