Moartea nu se mai opreşte: s-a dus şi Antonie Iorgovan

Moartea nu se mai opreşte: s-a dus şi Antonie Iorgovan

Trecerea în nefiinţă a Părintelui Constituţiei continuă seria neagră a celebrităţilor plecate dintre noi în anul 2007.

După o luptă de aproape doi ani împotriva cancerului, senatorul PSD Antonie Iorgovan a murit, ieri-noapte, la o clinică din Viena. Internarea în Austria a fost ultima încercare a cunoscutului jurist de a-şi salva viaţa: plecase fără avizul medicilor, care l-au avertizat că organismul ar putea să cedeze la o călătorie atât de lungă.

Trupul său neînsufleţit urma să fie adus în ţară aseară. Antonie Iorgovan va fi înmormântat cu onoruri militare, luni, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu. 17 ani de polemici Prezent în viaţa politică încă din 1990, Antonie Iorgovan şi-a adjudecat supranumele de Părintele Constituţiei, el fiind cel care a conceput prima Lege fundamentală a României de după 1990, adoptată prin referendum în 1991.

Mândru de creaţia sa juridică, Iorgovan amintea adesea în discursuri şi interviuri de Constituţia care i-a adus însă şi numeroase critici, mai ales pentru că nu garanta proprietatea privată. Apreciat de colegii de partid pentru fidelitatea faţă de formaţiunea socialdemocrată, Antonie Iorgovan a fost însă şi unul dintre cei mai vocali critici faţă de deciziile pe care le considera greşite. Cea mai violentă ieşire publică a sa a fost împotriva lui Năstase: „Să ne lase dracului în pace!“, i-a transmis în 2005, supărat că fostul premier nu i-a susţinut denunţul penal împotriva lui Traian Băsescu.

Ciocnirile cu Mircea Geoană au început imediat după ce acesta a preluat preşedinţia PSD, culminând cu avertismentul ca va fi exclus din partid. Un alt moment controversat din cariera lui Iorgovan a fost decizia sa de a-l apăra în instanţă pe Omar Hayssam.   Succesorul - un fost ofiţer SRI Cel care va ocupa locul lui Iorgovan în Senat, succedându-l pe acesta pe listele PSD din 2004, se numeşte Daniel Savu.   Acesta este membru PSD Prahova şi consilier municipal în Ploieşti. În timpul guvernării PSD, Savu a fost directorul filialei prahovene a APAPS (acualul AVAS). Înainte să se înscrie în PSD, în 2000, Daniel Savu a fost ofiţer SRI Prahova - condus la acea vreme de coloneii Corneliu Păltânea şi Gheorghe Dumitrache, anchetaţi în prezent pentru protejarea mafiei petrolului.

Potrivit unor rapoarte

„Doi ş-un sfert“ (actualul UM 0962 - serviciul de informaţii al MAI) din anii ’90, intrate în posesia EVZ, Daniel Savu a fost monitorizat când era ofiţer activ pentru afaceri dubioase cu activele societăţii de stat Ceres. Ulterior, ca şef regional APAPS, numele lui Savu a fost implicat în dosarul „Distileria“, instrumentat de DNA. În 2004, Daniel Savu a fost numit preşedintele executiv al PSD Prahova, fiind sprijinit asiduu de Şerban Mihăilescu, zis Micky Şpagă, fapt care reiese din celebrele „stenograme PSD“. EMOŢIE ŞI REGRETE Senatorii au vărsat lacrimi în memoria Părintelui Constituţiei Vestea morţii senatorului Antonie Iorgovan a venit ieri la ora 11.30, în timpul şedinţei de plen a Senatului, pe telefoanele mobile care au început să sune în sala de şedinţe. La scurt timp după ce a aflat vestea de la colegii săi, preşedintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, s-a şters la ochi şi, vizibil emoţionat, a anunţat oficial decesul. „Toţi îi spuneau Părintele Constituţ iei, Antonie Iorgovan. (...)

Dar nu numai atât, a fost un coleg de excepţie, un luptător, şi pentru noi sunt convins că este o imensă pierdere“, a afirmat Văcăroiu. El a menţionat că decesul era de aşteptat, în ciuda eforturilor medicilor, în special ale social-democratului Sorin Oprescu.

După un moment de reculegere, şedinţa de plen a Senatului s-a încheiat, iar liniştea din sală era întreruptă de cei care transmiteau condoleanţe la telefon. Conversaţiile se terminau cu „să-i fie ţărâna uşoară!“. Pe hol, senatorii le povesteau jurnaliş tilor despre cel care tocmai plecase dintre ei.

În acest timp, Nicolae Văcăroiu a ieşit din sala de şedinţe şi a anunţat că urmează să se întâlnească cu soţia senatorului Antonie Iorgovan, pentru a vedea cu ce se poate implica Senatul în pregătirile pentru înmormântare.

Norica Nicolai şi-a stăpânit cu greu lacrimile Suferinţa la vestea decesului nu a avut culoare politică. Senatoarea PNL, Norica Nicolai, colegă cu Iorgovan în Comisia juridică, povestea abţinându-se să nu izbucnească în plâns, că a fost studenta senatorului şi-l cunoştea din 1977.

„Indiferent ce s-a spus despre Toni Iorgovan, pot să spun că a fost un om şi un mare caracter. Încăpăţânat, şi-a dus întotdeauna proiectele până la capăt. Toată viaţa, după 1989, i-a fost marcată de mândria de a fi lucrat la prima Constituţie a României. Uneori râdeam şi spuneam: Toni, eşti părintele Constituţiei, dar găseşte-i şi o mamă!“, le povestea jurnaliştilor Norica Nicolai.

Liderul UDMR, Marko Bela, a amintit că Iorgovan a fost primul candidat independent din România care a intrat în 1990 în parlament. Senatorul PSD Sorin Oprescu a declarat că este o nedreptate a sorţii, „dar, din păcate, boala asta este atât de parşivă încât rareori iartă“. ŢNe cunoşteam de 48 de ani. Am copilărit împreună“, a spus Oprescu. Moment de reculegere la PSD La sediul PSD, care se afla în plină şedinţă după eşecul moţiunii de cenzură, vestea decesului a impus un moment de reculegere atât pentru socialdemocraţ i, cât şi pentru jurnalişti. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi-a adus aminte de prima echipă de jurişti de după Revoluţie care s-au ocupat de prima lege electorală şi prima Constituţie. Şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu a insistat, cu unele reţineri, asupra titulaturii de Părinte al Constituţiei. „Nu pot să nu apreciez ce a făcut“.

„O Constituţie reflectă o anumită viziune, o viziune care era probabil valabilă în ’90 pentru o anumită majoritate, azi lucrurile au evoluat foarte mult, însă apreciez contribuţia lui pentru ceea ce a făcut parlamentul ca instituţie fundamentală a democra- ţiei“, a spus Tăriceanu. 2007

ÎN DOLIU Un an negru pentru România Moartea lui Antonie Iorgovan este ultima dintr-un şir de evenimente tragice care au implicat personalităţi din ţară; 17 aprilie: Gil Dobrică (61 de ani). După două săptămâni în care a fost imobilizat la pat din cauza unei ciroze, cântăreţul moare la Craiova. 26 aprilie: Florea Dumitrache (59 de ani).

Fostul component al echipei Dinamo Bucureşti şi al naţionalei de fotbal a României s-a stins din viaţă în urma unui atac cerebral. 7 mai: Octavian Paler (81 de ani). Scriitorul a murit în urma unui atac de cord. 18 mai: Jana Gheorghiu (61 de ani). Cunoscuta realizatoare de televiziune se stinge din viaţă după ce a fost răpusă de cancer. 23 mai: Ralu Filip (47 de ani).

Fost jurnalist şi preşedinte al CNA, Filip suferă un infarct şi încetează din viaţă. 8 iunie: Adrian Pintea (52 de ani). Actorul moare la Spitalul Fundeni, după o suferinţă îndelungată din pricina unei ciroze în stadiu avansat. 30 iulie: Patriarhul Teoctist (91 de ani). Capul Bisericii Ortodoxe Române moare în urma unui stop cardiac, suferit ca urmare a complicaţiilor apărute după o operaţie de prostată. 5 august: Florian Pittiş (63 de ani). Actor şi muzician, „Moţu’“ s-a prăpădit din pricina unui cancer la prostată. 30 septembrie: David Ohanesian (80 de ani) s-a stins din viaţă după un stop cardiac. 2007

ÎN DOLIU Un an negru pentru România Moartea lui Antonie Iorgovan este ultima dintr-un şir de evenimente tragice care au implicat personalităţi din ţară; 17 aprilie: Gil Dobrică (61 de ani). După două săptămâni în care a fost imobilizat la pat din cauza unei ciroze, cântăreţul moare la Craiova. 26 aprilie: Florea Dumitrache (59 de ani). Fostul component al echipei Dinamo Bucureşti şi al naţionalei de fotbal a României s-a stins din viaţă în urma unui atac cerebral. 7 mai: Octavian Paler (81 de ani). Scriitorul a murit în urma unui atac de cord. 18 mai: Jana Gheorghiu (61 de ani). Cunoscuta realizatoare de televiziune se stinge din viaţă după ce a fost răpusă de cancer. 23 mai: Ralu Filip (47 de ani). Fost jurnalist şi preşedinte al CNA, Filip suferă un infarct şi încetează din viaţă. 8 iunie: Adrian Pintea (52 de ani). Actorul moare la Spitalul Fundeni, după o suferinţă îndelungată din pricina unei ciroze în stadiu avansat. 30 iulie: Patriarhul Teoctist (91 de ani). Capul Bisericii Ortodoxe Române moare în urma unui stop cardiac, suferit ca urmare a complicaţiilor apărute după o operaţie de prostată. 5 august: Florian Pittiş (63 de ani). Actor şi muzician, „Moţu’“ s-a prăpădit din pricina unui cancer la prostată. 30 septembrie: David Ohanesian (80 de ani) s-a stins din viaţă după un stop cardiac.

Ne puteți urmări și pe Google News