Cel puțin 12 oligarhi ruși au murit in 2022. Cu toate că autoritățile de la Kremlin au transmis că ei s-au sinucis, mulți au considerat că Vladimir Putin a fost implicat și că ar fi vrut moartea celor mai bogați oameni din Rusia.
Cel puțin 12 oligarhi ruși, o mare parte dintre ei implicați în afacerile cu gaze și petrol, au murit anul acesta în circumstanțe misterioase. Cu toate că în majoritatea cazurilor explicația oficială a fost sinuciderea, adevărul ar fi altul.
19 aprilie, Lloret de Mar, Catalonia: Poliția din Spania a primit un telefon de la Fedor Protosenia, fiul unui oligarh rus a cărui familie deține o vilă din zonă. Aflat în Franța, acesta a spus că a încercat să își contacteze mama timp de mai multe ore însă nimeni nu răspunde la telefon. Când poliția a ajuns la proprietatea familiei, aceștia au descoperit cadavrele părinților lui Protosenia și pe cel al surorii sale, scrie DW. Oamenii legii au crezut că milionarul Serghei Protosenia le-a omorât pe cele două femei și s-a spânzurat apoi în grădina vilei.
Oligarhii ruși au murit pe capete
Cu toate astea, la doar o zi de la tragedie, și Vladislav Avaiev, un alt milionar rus, împreună cu soția și fiica sa de 13 ani, au fost găsiți morți în apartamentul lor de lux. Avaiev a fost găsit cu un pistol în mână, potrivit Tass. Autoritățile ruse spun că acesta și-a împușcat soția și fiica înainte să-și pună capăt zilelor. Incidentele au avut loc în mai puțin de 24 de ore.
Protosenia, cât și Avaiev erau oligarhi multimilionari din cel mai înalt eșalon al industriilor de petrol și gaze. Protosenia a fost la un moment dat președintele adjunct al companiei de gaze naturale Novatek, în timp ce Avaiev a ocupat funcția de vicepreședinte al Gazprombank. Unele surse au considerat că Vladimir Putin a fost implicat și că a vrut să scape de ei pentru a nu avea probleme.
Lista oligarhilor ruși morți
30 ianuarie: Leonid Șulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit mort în baia cabanei sale din Leninski, regiunea Leningrad. La fața locului, a fost găsit un bilet de adio;
25 februarie: Alexander Tiulakov, director general adjunct al Gazprom, a fost găsit mort în garajul casei sale din Sankt Petersburg cu o scrisoare de adio;
28 februarie: Mihail Watford, miliardar rus născut în Ucraina, a fost găsit mort în casa lui din Surrey, Marea Britanie. Autoritățile britanice nu au găsit nicio dovadă care să indice că moartea sa a fost o crimă.
23 martie: Vasili Melnikov, om de afaceri rus și patron al companiei MedStom, a fost găsit mort în apartamentul său din Nijni Novgorod. Soția și cei doi fii ai săi zăceau morți alături de Melnikov.
18 aprilie: Vladislav Avaiev, fost vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit mort în apartamentul său de lux din Moscova. Soția și fiica de 13 ani au fost găsite moarte alături de Avaiev.
19 aprilie: Serghei Protosenia, fost președinte adjunct al Novatek, a fost găsit spânzurat de o balustradă în casa familiei de la Lloret de Mar, Spania. Soția și fiica au fost găsite moarte în pat cu lovituri de topor și răni prin înjughiere.
2-3 mai: Andrei Krukovski, manager al stațiunii de schi Estosadok Krasnaia Poliana, deținută de Gazprom, a murit după ce a căzut de pe o stâncă.
8-9 mai: Alexander Subbotin, membru al consiliului de administrație al Lukoil, a murit în subsolul unui șaman jamaican de la Moscova, în urma unui atac de cord suferit în timpul unui ritual șamanic. Criticii spun că a fost otrăvit cu venin de broască.
4 iulie: Iuri Voronov, director executiv al Astra-Shipping, o firmă subcontractată de Gazprom, a fost găsit în piscina vilei sale împușcat în cap. Arma a fost recuperată de la locul presupusei sinucideri.
14 august: Dan Rapoport, om de afaceri rus născut în Letonia și un critic declarat al lui Putin, s-ar fi aruncat de la etaj din apartamentul său din Washington D.C., cu toate că soția lui ucraineancă a exclus această ipoteză.
1 septembrie: Ravil Maganov, președinte al Lukoil și critic declarat al lui Putin, ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova după ce a fost internat pentru „probleme de inimă și depresie”.
12 septembrie: Ivan Peciorin, director al Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și Arcticii Rusești, ar fi căzut dintr-o barcă de mare viteză în apropierea insulei Ruski din Marea Japoniei. Cadavrul său a fost adus la mal de valuri, la peste 100 de kilometri de Vladivostok, potrivit DW.
Moartea misterioasă a celor 12 bogați ai Rusiei în mai puțin de 8 luni în circumstanțe atât de șocante au deschis calea către tot soiul de speculații. Mai multe publicații media au sugerat faptul că cel puțin o parte dintre sinucideri ar fi putut fi înscenate, potrivit DW. Unii comentatori au spus chiar că Kremlinul, sau însuși Putin, ar fi implicați în aceste cazuri suspecte.