Moartea misterioasă a celor 12 bogați ai Rusiei în mai puțin de opt luni. Cât de implicat este Putin

Sursa foto: Kremlin

Cel puțin 12 oligarhi ruși au murit in 2022. Cu toate că autoritățile de la Kremlin au transmis că ei s-au sinucis, mulți au considerat că Vladimir Putin a fost implicat și că ar fi vrut moartea celor mai bogați oameni din Rusia.

Cel puțin 12 oligarhi ruși, o mare parte dintre ei implicați în afacerile cu gaze și petrol, au murit anul acesta în circumstanțe misterioase. Cu toate că în majoritatea cazurilor explicația oficială a fost sinuciderea, adevărul ar fi altul.

19 aprilie, Lloret de Mar, Catalonia: Poliția din Spania a primit un telefon de la Fedor Protosenia, fiul unui oligarh rus a cărui familie deține o vilă din zonă. Aflat în Franța, acesta a spus că a încercat să își contacteze mama timp de mai multe ore însă nimeni nu răspunde la telefon. Când poliția a ajuns la proprietatea familiei, aceștia au descoperit cadavrele părinților lui Protosenia și pe cel al surorii sale, scrie DW. Oamenii legii au crezut că milionarul Serghei Protosenia le-a omorât pe cele două femei și s-a spânzurat apoi în grădina vilei.

Oligarhii ruși au murit pe capete

Cu toate astea, la doar o zi de la tragedie, și Vladislav Avaiev, un alt milionar rus, împreună cu soția și fiica sa de 13 ani, au fost găsiți morți în apartamentul lor de lux. Avaiev a fost găsit cu un pistol în mână, potrivit Tass. Autoritățile ruse spun că acesta și-a împușcat soția și fiica înainte să-și pună capăt zilelor. Incidentele au avut loc în mai puțin de 24 de ore.

Sursă: Jaromír Chalabala | Dreamstime.com

Protosenia, cât și Avaiev erau oligarhi multimilionari din cel mai înalt eșalon al industriilor de petrol și gaze. Protosenia a fost la un moment dat președintele adjunct al companiei de gaze naturale Novatek, în timp ce Avaiev a ocupat funcția de vicepreședinte al Gazprombank. Unele surse au considerat că Vladimir Putin a fost implicat și că a vrut să scape de ei pentru a nu avea probleme.

Lista oligarhilor ruși morți

30 ianuarie: Leonid Șulman, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit mort în baia cabanei sale din Leninski, regiunea Leningrad. La fața locului, a fost găsit un bilet de adio;

25 februarie: Alexander Tiulakov, director general adjunct al Gazprom, a fost găsit mort în garajul casei sale din Sankt Petersburg cu o scrisoare de adio;

28 februarie: Mihail Watford, miliardar rus născut în Ucraina, a fost găsit mort în casa lui din Surrey, Marea Britanie. Autoritățile britanice nu au găsit nicio dovadă care să indice că moartea sa a fost o crimă.

23 martie: Vasili Melnikov, om de afaceri rus și patron al companiei MedStom, a fost găsit mort în apartamentul său din Nijni Novgorod. Soția și cei doi fii ai săi zăceau morți alături de Melnikov.

18 aprilie: Vladislav Avaiev, fost vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit mort în apartamentul său de lux din Moscova. Soția și fiica de 13 ani au fost găsite moarte alături de Avaiev.

19 aprilie: Serghei Protosenia, fost președinte adjunct al Novatek, a fost găsit spânzurat de o balustradă în casa familiei de la Lloret de Mar, Spania. Soția și fiica au fost găsite moarte în pat cu lovituri de topor și răni prin înjughiere.

2-3 mai: Andrei Krukovski, manager al stațiunii de schi Estosadok Krasnaia Poliana, deținută de Gazprom, a murit după ce a căzut de pe o stâncă.

8-9 mai: Alexander Subbotin, membru al consiliului de administrație al Lukoil, a murit în subsolul unui șaman jamaican de la Moscova, în urma unui atac de cord suferit în timpul unui ritual șamanic. Criticii spun că a fost otrăvit cu venin de broască.

4 iulie: Iuri Voronov, director executiv al Astra-Shipping, o firmă subcontractată de Gazprom, a fost găsit în piscina vilei sale împușcat în cap. Arma a fost recuperată de la locul presupusei sinucideri.

14 august: Dan Rapoport, om de afaceri rus născut în Letonia și un critic declarat al lui Putin, s-ar fi aruncat de la etaj din apartamentul său din Washington D.C., cu toate că soția lui ucraineancă a exclus această ipoteză.

1 septembrie: Ravil Maganov, președinte al Lukoil și critic declarat al lui Putin, ar fi căzut de la fereastra unui spital din Moscova după ce a fost internat pentru „probleme de inimă și depresie”.

12 septembrie: Ivan Peciorin, director al Corporației pentru Dezvoltarea Orientului Îndepărtat și Arcticii Rusești, ar fi căzut dintr-o barcă de mare viteză în apropierea insulei Ruski din Marea Japoniei. Cadavrul său a fost adus la mal de valuri, la peste 100 de kilometri de Vladivostok, potrivit DW.

Moartea misterioasă a celor 12 bogați ai Rusiei în mai puțin de 8 luni în circumstanțe atât de șocante au deschis calea către tot soiul de speculații. Mai multe publicații media au sugerat faptul că cel puțin o parte dintre sinucideri ar fi putut fi înscenate, potrivit DW. Unii comentatori au spus chiar că Kremlinul, sau însuși Putin, ar fi implicați în aceste cazuri suspecte.