CAMPANIA MEDICUL DE GARDĂ. „Moartea domnului Lăzărescu” se reeditează la Cluj, cu moțul Nicolae Lazăr

CAMPANIA MEDICUL DE GARDĂ. „Moartea domnului Lăzărescu” se reeditează la Cluj, cu moțul Nicolae Lazăr

După ce a așteptat mai bine de 14 ore să fi e transportat la un spital de ortopedie, un bătrân de 74 de ani este pus să își cumpere o tijă chirurgicală mai scumpă de patru ori decât pensia lui.

Un caz banal care s-a petrecut, miercuri, dimineața în județul Cluj arată faptul că sistemul de medicină românesc este la pământ. După ce a zăcut pe o targă la Spitalul din Huedin pentru că nu se găsea o ambulanță care să îl transporte la Spitalul de Ortopedie din Cluj, unde urma să fie operat, acum Nicolae Lazăr trebuie să mai aștepte până luni deoarece sala de operații nu este funcțională. În plus, medicii i-au informat rudele că trebuie să îi cumpere materialele medicale necesare pentru operația complicată la femur.

Descoperit în frig de un vecin inimos

Nicolae Lazăr are 74 de ani și a locuit toată viața în cătunul Smida, din Munții Apuseni, o localitate izolată de lume, cel mai apropiat sat fiind la peste 20 de kilometri. Miercuri dimineața, bătrânul nu a mai fost văzut prin curtea casei, fapt ce l-a alertat pe Mircea Pripon, un clujean care și-a construit o casă de vacanță în apropiere. „De obicei îl vezi toată ziua prin curte cum are grijă de calul lui și de gospodărie. Miercuri dimineața nu l-am văzut și atunci am mers să vedem ce s-a întâmplat. Domnul Lazăr era căzut pe podeaua camerei și era aproape paralizat de frig. Am sunat la 112. După mai bine de o oră a venit un echipaj SMURD care l-a transportat la Spitalul din Huedin”, a povestit Mircea Pripon.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vecinul inimos nu l-a abandonat pe Nicolae Lazăr și a sunat miercuri după amiaza, la Spitalul din Huedin. „Asistenta șefă de la urgență mi-a spus că nu s-a găsit o ambulanță care să îl transporte la Spitalul de Ortopedie din Cluj deoarece la Huedin nu se fac astfel de operații. Asta m-a indingnat cel mai tare”, a mai spus Pripon. La ora 20.00, bătrânul de la Smida era tot la Spitalul din Huedin. „Începând cu ora 13.00 am făcut trei apeluri pentru o ambulanță și tot nu a venit niciuna. Are dureri, dar noroc că avem calmante și i-am administrat câteva”, a declarat asistenta de gardă.

Ajutat după intervenția reporterului EVZ

Reporterul EVZ a luat legătura cu directorul Serviciului de Ambulanță Cluj, Horea Simu. Oficialul nu a negat existența cazului, dar a precizat că situația e cauzată de faptul că ambulanțele au fost trimise la alte cazuri mult mai grave. „Toate mașinile sunt plecate la cazuri. La Stația de la Huedin, ambulanțele sunt plecate la un caz de comă la Ciucea și un alt caz la Fildu. La Cluj, ambulanțele sunt la accidente grave. Ne mai trebuie ambulanțe și echipaje medicale și trebuie să ne lase să angajăm medici”, a spus directorul.

După discuția cu directorul Simu, o ambulanță a fost disponibilă și a fost trimisă la Huedin pentru a-l transporta pe Nicolae Lazăr la Cluj. A ajuns la ora 23.14. „Toată viața mea nu am avut de-a face cu doctorii. I-am crescut singur pe cei cinci copii ai mei după ce soția mea a murit de tânără. Am fost muncitor forestier, iar acum am o pensiuță mică. Noroc cu vecinul care m-a salvat”, a spus Nicolae Lazăr.

La spital nu sunt tije, iar sala de operații nu este funcțională

Problemele lui Nicolae Lazăr nu s-au terminat însă la Spitalul de Ortopedie. Aici, sala de operații nu este funcțională, iar pacientul trebuie să aștepte până luni pentru a fi operat. Până atunci, lui Nicolae Lazăr i se vor administra calmante și antibiotice pentru a preîntâmpina posibile infecții. O altă problemă este aceea că, nepoata acestuia a fost anunțată de medicul chirurg că nu sunt tije pentru operație și că va trebui să le cumpere de la o firmă pe care chiar el a recomandat- o. La numărul de telefon pus la dispoziție chiar de către chirurg a răspuns Dan Adorjan, reprezentant al firmei Ronda Medical, care a declarat că o tijă medicală care urmează să fie montată de chirurg valoarează între 2.200 de lei și 3.600 de lei. „Chirurgul trebuie să spună de care fel are nevoie pentru operație. Eliberăm chitanță și factură pentru tija respectivă, dar nu știu care este procedura pentru recuperarea banilor de la Casa de Sănătate, asta chirurgul trebuie să vă spună”, a spus Adorjan.