Mitul JOHN LENNON, spulberat! O nouă carte dezvăluie: era LACOM, crud și EGOCENTRIST

Mitul JOHN LENNON, spulberat!  O nouă carte dezvăluie: era LACOM, crud și EGOCENTRIST

Un monstru crud, lacom, egoist, asta era John Lennon, conform unei noi cărți recent apărute pe piață, scrie Daily Mail. Toată lumea a auzit de Beatles și de eroul John Lennon. Toată lumea vorbește despre el și și-l amintește ca pe un vizionar al păcii, asasinat pe stradă, în 1980. Această nouă carte vine să dărâme toate miturile: Lennon era un incredibil egocentrist, obsedat de propria persoană!

Este al șaptelea plasat pe lista celor mai importanți britanici din toate timpurile, iar sondajul de opinie BBC din 1999 plasa versurile cântecului său „Imagine” pe locul întâi în rândul cântecelor favorite ale britanicilor, scrie publicația britanică. 

În ciuda imaginii sale de om „al oamenilor”, Dominic Sandbrook scrie că singurul motto în viață al lui John Lennon era: „Eu, eu, eu”. Chiar și biografii lui se străduiesc din greu să găsească justificări pentru comportamentul său crud și nemilos și dorința sa de a se răsti la orice era diferit sau gândea diferit față de el, scrie Sandbrook în noua sa carte. 

Cartea vorbește despre vernisajul unei expoziții la Guildford School of Art, unde Lennon, deja vedetă hippie, recunoscută pentru anarhismul și sinceritatea sa, era invitat să țină un discurs de deschidere. A venit într-o haină de blană și cu tenișii murdari, în mijlocul celor prezenți, toți entuziasmați că el și prietena lui, Yoko Ono își vor declara sprijinul pentru cauza studenților. În schimb, tot ce au primit a fost o foaie de hârtie pe care scria „Împăturați de nouă ori - John Lennon, 1968”. 

Apoi, fără să le adreseze vreun cuvânt organizatorilor, s-a îndreptat spre ieșire. Era un mod tipic de a se comporta al celui care gândea doar în termeni de „eu, eu, eu”.

În termeni culturali, Lennon este o figură cu o importanță simbolică uriașă. Nimeni nu simbolizează mai bine obsesia modernă a britanicilor față de cultul individului. Este ironic, totuși, că acest narcisist este cel care a scris „Imagine”, un cântec care se presupune că ar avea sentimente vizionare despre o lume mai bună și care a devenit o expresie a vieții de atunci, scrie sursa citată. 

Admiratorii săi vor să și-l amintească precum un bărbat cinic, dar înțelept, care dezavua și ura convențiile și prefăcătoriile. De fapt, toată cariera sa poate fi caracterizată printr-un nivel foarte înalt de egoism. Lennon a fost, se pare, un adevărat individualist: un singuratic, care a încercat să devină celun predicator despre cultul individualității. A fost un outsider, campionul omului de rând, care privea de sus la ceea ce se întâmplă în jur. 

Deși voia să pară că se trage din clasa muncitoare, de fapt, după ce tatăl său l-a abandonat când avea 5 ani și mama l-a dat surorii sale și cumnatului să-l crească, Mimi and George Smith, nu se poate spune că familia era una săracă. Smith era lăptar și fabricant de cărți și venea dintr-o familie cu tradiție în ferme și fabrici de prelucrare a laptelui. El și soția sa avea o casă lângă un teren de golf, în cartierul clasei de mijloc Woolton, cu baie, telefon și chiar o sonerie pentru servitori.  Când l-a vizitat prietenul său Paul McCartney, la începuturile prieteniei lor, a fost șocat de diferența dintre locuința lui Lennon și casele obișnuite - avea o bibliotecă ce conținea cărți rare și creștea pisici de rasă. casa lor avea și un nume „Mendips”. „Era ceva extravagant. Nimeni nu avea case cu nume de unde veneam eu”, a povestit McCartney. 

Spre sfârșitul vieții, Lennon spunea că și-a petrecut copilăria „în suburbii, într-o casă cu o grădină, cu doctori și avocați care locuiau în zonă, nu cu săracii oameni din imaginile pe care le descriam în melodiile Beatles”. 

Adevărul gol-goluț este că de la început, Lennon a fost un băiat „rău”: nemulțumit, desfrânat și leneș, aprig la mânie și răzbunător. În niciun caz nu era empatic sau amabil, scrie autorul cărții. Lua în derâdere pe toți cei care erua diferiți de el, inclusiv evrei sau homosexuali și avea o obsesie ciudată legată de pitici și persoane cu dizabilități. 

Deja la 25 de ani avea un Rolls-Royce și un Ferrari, era cunoscut pentru faptul că îi plăcea să cheltuie mulți bani, Când managerul trupei, Brian Epstein, le-a încheiat primul contract cu o firmă de înregistrări, EMI, Lennon i-a trimis o telegramă și l-a întrebat direct: „Când o să fim milionari?”, se mai spune în noua carte lansată în Marea Britanie.