Valul de „infractori est-europeni“ gata să invadeze Marea Britanie după extinderea UE s-a dovedit a fi numai un mit creat de tabloide, relevă un studiu al poliţiei engleze. În realitate, infracţionalitatea generală din Regatul Unit a scăzut în paralel cu venirea celor circa un milion de estici.
Cercetarea, realizată de detectivi care au centralizat informaţiile din secţiile de poliţie din Anglia şi Ţara Galilor, zonele cele mai atractive pentru imigranţi, a relevat că, în ciuda titlurilor alarmiste din presă, rata infracţionalităţii imigranţilor este comparabilă cu cea a populaţiei autohtone. Rata infracţionalităţii generale scade
Cea mai importantă constatare a studiului, care demolează mitul creat de tabloidele britanice privind invazia infractorilor din noile ţări membre UE, este însă scăderea generală a ratei infracţionalităţii în Marea Britanie, simultan cu venirea celor circa un milion de est-europeni, sosiţi în Regat după extinderea UE din 2004. „Creşterea infracţionalităţii a fost proporţională cu creşterea populaţiei generată de imigranţie în comunităţile respective. Oamenii spun că acest influx de populaţie duce la creşterea ratelor criminalităţii. Dar, dat fiind că un milion de persoane au venit în ţară, afirmaţia nu are sens, de vreme ce ratele de infracţionalitate sunt destul de scăzute“, a declarat o sursă din cadrul Ministerului de Interne de la Londra pentru BBC.
Potrivit statisticilor date publicităţii de guvernul britanic în luna ianuarie, rata infracţionalităţii a înregistrat o scădere de până la 9% în a doua jumătate a lui 2007, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2006.
Autorii studiului arată totodată că, în pofida statisticilor, „resentimentele, zvonurile şi neînţelegerile“ au dus la crearea unor tensiuni în interiorul comunităţilor care se răsfrâng asupra activităţii poliţiei. Studiul arată totodată că, odată cu venirea est-europenilor, cheltuielile poliţiei cu traducătorii au crescut, dar nu pentru că imigranţii ar comite un număr exagerat de infracţiuni, ci pentru că ei sunt martori sau victime ale infracţiunilor.