Evenimentul Zilei > Actualitate > Mitropolia Tomisului, un vis neîmplinit al Arhiepiscopului Teodosie
Mitropolia Tomisului, un vis neîmplinit al Arhiepiscopului Teodosie

Mitropolia Tomisului, un vis neîmplinit al Arhiepiscopului Teodosie

Înalt Prea Sfântul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va relua demersurile pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, sperând ca Patriarhia şi Sfântul Sinod să accepte, de fapt, reactivarea acestei mitropolii care a funcţionat în perioada cuprinsă între secolele al-IV-lea şi al-XIV-lea.

Arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a declarat, astăzi, în conferinţa de presă organizată la final de an, că “Mitropolia Tomisului nu s-a înfiinţat până acum pentru că nu s-a ajuns la o recunoaştere a adevărului istoric”, răspunzând la întrebarea EVZ. În judeţul Constanţa există 300 de biserici şi 36 de mănăstiri dar, potrivit înaltului ierarh, nu numărul lăcaşelor de cult condiţionează înfiinţarea unei mitropolii.

“Pe noi ne întreabă cei din afară şi se miră. Pe istoria Dobrogei, care are inima aici, că aici este Peştera Sfântului Apostol Andrei, şi aici este fosta Mitropolie a Tomisului, iată că s-a înfiinţat Mitropolia de Durostorum, din nordul Bulgariei. Care are o istorie mult mai firavă” a explicat  arhiepiscopul Teodosie. Înalta faţă bisericească este însă de părere că ”atunci când îi va veni vremea”, Mitoroplia Tomisului, care a funcţionat între secolele IV şi XIV se va reactiva, “nu trebuie să o înfiinţăm”.

Solicitări pentru reînfiinţarea Mitropoliei Tomisului s-ar fi făcut şi în anii anteriori. “Dar nu are rost să discutăm despre lucruri care sunt nişte vise.Personal, am făcut demersuri şi am fost cu un comitet. Au invocat că nu e momentul înfiinţării unei Mitropolii a Tomisului, nu că s-a respins”, a spus IPS Teodosie. Niciuna din cele şase mitroplii din România nu ar avea o istorie precum cea a Tomisului. “Deci, e ceva cam nefiresc să nu fie, din nou, mitropolie”.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.