Miting în Piaţa Universităţii împotriva exploatării gazelor de şist. Au participat 150 de oameni
- Costin Iliescu
- 6 aprilie 2014, 16:32
Aproximativ 150 de persoane au protestat, duminică, în Piața Universității din București, împotriva explorării și exploatării gazelor de șist prin fracturare hidraulică.
Potrivit Agerpres, manifestanții cer Parlamentului și Guvernului interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea hidrocarburilor neconvenționale, inclusiv a gazelor de șist. De asemenea, cei prezenți cer anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat acordurile de explorare/exploatare/dezvoltare pentru gazele de șist.
Pe pancartele protestatarilor sunt scrise mesaje ca "Spune nu gazelor de șist", "Stop fracturării hidraulice", "Viitorul trist, gazele de șist", "Apă, spirit și natură, nu otravă și fractură", "Ape curate, nu poluate".
Raportul anual de analiză și prognoză — România 2014 al Societății Academice din România spune că protestele contra gazelor de șist și împărțirea societății în două tabere în privința acestor explorări riscante nu pot fi înțelese dacă nu sunt puse în contextul mai larg al politicii resurselor energetice românești pe fundalul european.
Mai multe organizații nonguvernamentale au anunțat, pentru duminică, proteste cu prilejul Zilei de luptă împotriva fracturării hidraulice, în 60 de localități din România, dar și în străinătate.
"Pe 6 aprilie 2014 au loc simultan în peste 60 de localități din România și în mai multe orașe din străinătate mitinguri și marșuri împotriva 'fracking-ului'. Ieșim cu toții în stradă, săteni și orășeni, cetățeni de diferite etnii și convingeri, din țară și din diaspora, ca să ne apărăm împreună pământul, apa și aerul.
Cerem Parlamentului și Guvernului interzicerea prin lege a fracturării hidraulice în explorarea și exploatarea hidrocarburilor neconvenționale, inclusiv a gazelor de șist, anularea hotărârilor de guvern prin care s-au aprobat în mod ilegal acordurile de explorare-exploatare-dezvoltare pentru gazele de șist, respectarea voinței comunităților locale și transparentizarea procesului decizional", au anunțat organizațiile nonguvernamentale dedicate protecției mediului.