Update. Mită în Sănătate. Medicul șpăgar, arestat 30 de zile
- Bianca Ion
- 28 septembrie 2024, 08:38
Update - Medicul de la Spitalul CF din Sibiu, acuzat de 13 acte de luare de mită, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de Tribunalul Sibiu, în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunţat, sâmbătă dimineața, că propunerea procurorilor de arestare preventivă a fost admisă de magistraţi.
Corupția rămâne o problemă persistentă în sistemul medical din România, în ciuda majorării salariilor din domeniu. O doctoriță de la Spitalul General C.F. Sibiu a fost reținută pentru 13 acuzații de luare de mită.
Potrivit procurorilor, aceasta solicita bani și diverse bunuri de la pacienți sau rudele lor, fie pentru a facilita accesul la servicii medicale, fie după ce acestea erau deja oferite.
Ce anunță autoritățile din Sibiu
Prim-procurorul adjunct Mihaela Ruginosu, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu, a informat vineri că o doctoriță în vârstă de 52 de ani a fost reținută, fiind acuzată de 13 fapte de luare de mită.
„Din probatoriul administrat până în prezent rezultă că, în perioada iunie-august 2024, inculpata, în calitate de medic în cadrul Spitalului General C.F. Sibiu, a primit bani şi bunuri cu titlu de mită, din partea pacienţilor sau aparţinătorilor acestora, atât pentru facilitarea accesului la servicii medicale, dar şi ulterior îndeplinirii acestor servicii”, a arătat sursa citată.
Medicul din Sibiu, audiat de procurori
Vineri după-amiază, medicul a fost adus pentru audieri la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu. În desfășurarea anchetei penale, procurorul a fost sprijinit de polițiștii din cadrul DGA – Serviciul Județean Anticorupție Sibiu și de cei de la Serviciul Operațiuni Speciale Sibiu.
Un alt caz de luare de mită îi are în centrul atenției pe șase medici oncologi
Șase medici chirurgi și o asistentă de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara, secția de Chirurgie Generală 2 – Oncologie, au fost plasați sub control judiciar pentru luare de mită, conform anunțului făcut de Parchetul Tribunalului Timiș. Aceștia sunt acuzați că au primit sume de bani de la un număr de 46 de pacienți sau aparținători ai acestora, în schimbul serviciilor medicale oferite.
Conform anchetatorilor, mita era primită în diferite forme, de la plicuri cu bani până la produse alimentare, precum borcane cu miere sau bulion. Acest tip de comportament corupt a fost identificat în repetate rânduri în cadrul secției de chirurgie oncologică, subliniind existența unei probleme sistemice.
Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara este condus de Daniel Claudiu Manița și se află sub autoritatea Primăriei Timișoara. Cu toate acestea, secția de oncologie a spitalului nu este la prima întâlnire cu procurorii. În mai 2022, șeful secției, Octavian Mazilu, unul dintre cei mai cunoscuți medici din Timișoara și fost manager al spitalului, a fost ridicat de procurori pentru luare de mită.
Mazilu a fost trimis în judecată în iulie 2023, după ce a fost prins primind mită la sfârșitul lunii mai 2022. În iunie 2024, Tribunalul Timiș l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și 70 de zile de muncă în folosul comunității, în prima instanță, pentru luare de mită în formă continuată.