Misterul SMS-urilor false prin care oamenii erau anunțați că ar fi infectați cu SARS-Cov-2

Misterul SMS-urilor false prin care oamenii erau anunțați că ar fi infectați cu SARS-Cov-2

Alertă maximă la un Centru de testare din București, după ce a fost spartă baza de date cu numerele de telefon ale bucureștenilor care și-au făcut analize .

A avut loc un atac informatic cu mesaje false. Oamenii au început să primească SMS-uri de la un număr scurt, de numai patru cifre. Li  se comunica faptul că au fost depistați pozitiv la testul pentru SARS-COV-2.
Mai multe persoane care au fost testate la acest centru au început, de joi, să primească mesaje de la acest număr scurt.

Cum şi-au dat oamenii seama că SMS-urile sunt false

Mesajele erau însă false. Potrivit proceduriim, oamenii care au făcut aceste test trebuiau să primească rezultatul în formă scrisă, într-un plic înmânat personal. Mai mult, astfel de SMS-uri au primit atât pacienți care au făcut testul pentru coronavirus, cât și cei care așteptau rezultatul altor analize medicale.

Șapte dintre pacienți ar fost sunați astăzi să fie întrebați dacă nu vor să fie programați la un vaccin antigripal. Persoana se recomanda drept  reprezentant al centrului, dar tptul era un fals. Drept urmarem situația a fost reclamată la DIICOT de către conducerea centrului de testare.

Nu este prima dată când au loc astfel de atacuri, mai ales de când a izbucnit pandemia. Tranziția din mediul fizic către cel virtual a declanșat un interes foarte mare al hackerilor care ăși doresc să facă bani, notează digi24.

Recomadările specialiştilor în securitate cibernetică

Specialiștii în securitate cibernetică ne recomandă să fim foarte atenți la mesajele pe care le primim, la sursele acestora și felul în care arată informațiile transmise. Atunci când nu suntem siguri că emailul primit este autentic, indicat este să solicităm o validare suplimentară. De fiecare dată este bine să raportăm astfel de probleme.

După cum putem observa, pandemia a creat un mediu ideal pentru hackeri. Iar acest nou atac este dovada clară că prin diverse metode cum ar fi  e-mail-ul, SMS-ul, conturile de pe social media, manipulare psihologică (social engineering), hackerii încearcă să profite de pe urma pandemiei.