Misterul peștilor morți pe râul Oder. Autoritățile investighează cauzele dezastrului ecologic: „Efectele se vor vedea în anii viitori”

Misterul peștilor morți pe râul Oder. Autoritățile investighează cauzele dezastrului ecologic: „Efectele se vor vedea în anii viitori” Sursa foto: DW

Autoritățile din Germania și Polonia au demarat o serie de anchete pentru a stabili ce anume a dus la moartea mai multor pești din râul Oder, la frontiera celor două state. Pescarii și voluntarii au recuperat în jur de 10 tone de pești morți, din apele râului.

Autoritățile au luat probe pentru analiza toxicologică a râului Oder, de la granița germano – polonă. S-a întâmplat după ce, din apele râului, au fost recuperate în jur de 10 tone de pești morți. Mai multe sute de voluntari se ocupă de strângerea peștilor morți. Deși nu știu exact cu ce se confruntă, autoritățile germane cred că un asemenea dezastru ecologic va avea consecințe pentru mulți ani de acum înainte. Pe de altă parte, pescarii din zonă sunt contrariați de ceea ce se întâmplă și spun că nu au mai văzut un astfel de fenomen.

„Pescuiesc aici de 40 de ani și nu am mai experimentat așa ceva la o scară atât de mare. Mi se face pielea de găină când văd cât de mulți pești sunt morți în Oder”, a afirmat Helmuth Zahn, un localnic.

De altfel, pescarii sunt cei mai afectați de un astfel de dezastru ecologic, dat fiind că aceștia trăiesc de pe urma pescuitului din Oder, iar un dezastru de acest fel îi va afecta direct.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Bineînțeles, pescarii din zonă sunt afectați în mod special, pentru ei este o problemă existențială. Efectele pe care le va avea (incidentul) în anii viitori vor fi clare abia atunci”, a estimat administratorul districtual Karina Doerk.

Probele de apă sunt analizate în peste 300 de laboratoare care procesează informațiile și caută să afle cauzele care au dus la moartea peștilor.

Metalele grele au fost tăiate de pe lista cauzelor

În acest sens, miniștrii mediului din Polonia și din Germania au avut o întâlnire pe acest subiect. În acest context, ministrul german se plânge că autoritățile din țara sa nu au fost alertate suficient de repede după descoperirea primilor pești morți, de partea poloneză a râului.

Pe de altă parte, guvernul polonez a anunțat că oferă o recompensă de un milion de zloți (circa 200.000 de euro) oricui poate oferi informații despre sursa poluării râului.

În prezent se știe doar că peștii nu au murit din cauza metalelor grele, principalul suspect, mercurul, fiind tăiat de pe listă.

Râul Oder izvorăște din Cehia și curge pe la frontiera dintre Polonia și Germania până la Marea Baltică. În această perioadă nivelul apelor sale este foarte scăzut din cauza secetei și caniculei care afectează întreaga Europă, conform Antena 3.