Misterul naturii. Ce animal poate naște cei mai mulți pui dintr-o singură sarcină

Pui de iepure. Sursă foto: Freepik

Există milioane de specii de animale pe planeta noastră și fiecare are o strategie de reproducere. Aceasta vine perfect pentru a răspunde nevoilor sale specifice. Dar care specie poate naște cei mai mulți pui dintr-o singură sarcină? „Întrebarea sfârșește prin a deveni complexă foarte repede. O mulțime de factori potențiali pot afecta scenariul”, a declara Kathleen Cole. Aceasta este ihtiolog, sau cercetător în domeniul peștilor, de la Universitatea Hawaii din Manoa.

Pentru început, animalul încoronat pentru cei mai mulți urmași ține de modul în care sunt cuantificați urmașii. Dacă definiți descendența în termeni de număr de gameți, sau ovule și spermatozoizi nefertilizați, produși la un moment dat, „peștii depășesc alte specii de departe”, a spus Cole. Este nevoie de mai puțină energie pentru a elibera ouă nefertilizate decât pentru a le depune după ce au fost fertilizate. Astfel încât, animalele care se reproduc sau eliberează ouă nefertilizate în apă, au adesea mai multe ouă decât cele care nu se reproduc.

Peștele soare, campionul fertilității

S-a descoperit că peștele „The ocean sunfish” sau „Mola mola” poate produce până la 300 de milioane de ouă în ovare. Cu toate acestea, deoarece ouăle sunt fertilizate în afara corpului femelei, este imposibil de știut câte dintre acestea devin urmași viabili. Odată ce ouăle sunt eliberate în ocean, nu există nicio modalitate de a le urmări pe fiecare până la fertilizare și dezvoltarea într-un pui.

Cu toate acestea, nu există evaluări oficiale ale numărului de pești-soare din ocean. Aceștia sunt clasificați ca specie vulnerabilă în Lista roșie a IUCN, ca urmare a capturării accidentale de către pescări. Sunt considerați a fi o specie rară din punct de vedere natural. Deci, toate cele 300 de milioane de ouă nu se transformă în pui de pește-soare.

În ceea ce privește numărul de ouă fecundate, insectele sunt cele mai performante. Unele specii defurnici, cum ar fi furnicile „Dorylus wilverthi” pot depune până la 4 milioane de ouă în aproximativ o lună. Regina va alege să fertilizeze unele dintre aceste ouă și nu altele. Aceasta decide în funcție de numărul de pui masculi și femele pe care dorește să îi aibă.

Pui de păsări și lanțul natural

În rândul păsărilor, specii de vânat precum potârnichea cenușie (Perdix perdix) se numără printre cele mai fertile, cu până la 22 de ouă pe cuib. În ceea ce privește nașterile vii, tații căluților de mare pot da naștere la 2.000 de pui vii deodată. Viperele veninoase cunoscute sub numele de „Bitis arietans” sunt un concurent de top pentru perpetuarea lanțului trofic. Femela care a stabilit recordul a dat naștere în viață la 156 de pui complet dezvoltați dintr-o singură sarcină.

De ce aceste animale au atât de mulți pui, în timp ce animale precum elefanții și balenele au, de obicei, un singur pui odată? Unul dintre factorii care influențează numărul de pui într-o sarcină este durata de viață. Animalele cu o durată de viață mai scurtă, care nu vor supraviețui pentru a-și vedea puii crescând, vor avea de obicei mai mulți pui odată.

Speciile precum liliecii, care trebuie să poată zbura și să-și poarte puii în aer, pot avea grijă, în general, de un singur pui. Iar animalele care își îngrijesc puii după naștere vor avea, în general, mai puțini urmași. Cauza este investiția mai mare de energie și resurse necesare pentru creșterea fiecăruia.

Animale solitare versus protecția grupului

Faptul că un animal depune ouă sau dă naștere la pui vii este, de asemenea, un factor important. Puii vii necesită mult mai mult efort pentru a se dezvolta. Animalele care trăiesc în grupuri, precum furnicile, pot avea mai mulți pui decât animalele solitare. Totul ține de protecția mai mare oferită de grup.

Cu toate acestea, există întotdeauna exemple care sfidează tendințele. Iepurii și șoarecii, la urma urmei, sunt renumiți pentru capacitățile fertile, în ciuda faptului că poartă pui vii. În același timp, gândacii pot depune doar trei ouă într-o sarcină, conform Live Science .