Misterul cascadei Lolaia, „minunea” de la porțile Retezatului. De ce produce zgomote atât de puternice. FOTO

Misterul cascadei Lolaia, „minunea” de la porțile Retezatului. De ce produce zgomote atât de puternice. FOTO

Cascada Lolaia se află în nordul Parcului Naţional Retezat, la altitudinea de peste 1.050 de metri, pe traseul montan cel mai adesea folosit de turiştii care se aventurează spre vârfurile şi lacurile glaciare ale Retezatului.

Situată în partea nordică a munților Retezat Cascada Lolaia este una dintre cele mai frumoase obiective din Retezat. Este accesibilă din traseul Ohaba - Pietrele cu mașina până la Cârnic. Cascada Lolaia se află la altitudinea de 1050 m, în valea Nucșoara care a colectat apele pârâirilor: Pietrele, Valea Rea, Stânișoara și Galeșu. Accesul la cascadă a fost amenajat cu trepte și balustrade din lemn. Înălțimea cascadei este în jur de 13-15 m. Pe partea de sus, din cauza unei stânci apa se împarte în două brațe, unindu-se doar jos, în căldarea săpată de forța cascadei. Diferența mare de nivel creează o lume de vis foarte sălbatică, mai ales pe pârâul Pietrele, dând naștere la o sumedenie de cascade mici, culminând în Cascada Lolaia (foto).

Ropotele Cascadei Lolaia se aud de la depărtare

Deşi cascada nu poate fi văzută din drum, ropotul o face recunoscută de la mare distanţă. Apele ei se prăvălesc de la o înălţime de aproape 15 metri, peste rocile imense, modelate de timp, producând zgomote puternice. Pădurea care o ascunde îi amplifică vuietul. O potecă se desprinde din drumul forestier şi coboară până la podeţul aflat deasupra căderii de apă. Podul a rămas aici din anii ´70, când au avut loc lucrări la amenajarea hidroenergetică Gura Apelor – Retezat, iar munţii au fost sfredeliţi de tuneluri folosite la aducţiunile lacului de acumulare. De pe pod, turiştii pot vedea în josul râului Sibişel doar o parte a cascadei, care se afundă în pădurea cu arbori uriaşi. În amonte se văd stâncile uriaşe, modelate de şuvoaiele zgomotoase care formează albia râului sălbatic. La poalele cascadei Lolaia, turiştii ajung după ce coboară din drumul forestier prin pădure, pe un şir de trepte (parţial) legat de o balustradă din lemn, care se strecoară printre copaci şi bolovani.  La capătul scării construite în urmă cu un deceniu, a fost amenajat un punct de belvedere, din care poate fi fotografiată panorama cascadei.

Legenda cascadei Lolaia

Lolaia îşi uimeşte oaspeţii prin frumuseţea sa şi, ca aproape orice loc faimos al Retezatului, are o legendă. Se spune că, demult, la sfârşitul unei veri, o frumoasă ciobăniţă cu numele Lolaia, cobora cu oile din Retezat spre sătucul ei Nucşoara. Dintr-odată, parcă venită de nicăieri, o arătare uriaşă şi înfricoşătoare s-a abătut asupra turmei şi, cu mare lăcomie, a mâncat oile. Pe loc, de frică, cosiţele aurii ale fetei au albit, iar ea s-a aruncat în valea de lângă drum. În locul unde s-a aruncat, s-a făcut o gaură adâncă în stâncă, iar apa pârâului a format o cascadă. Cele două şuvoaie argintii şi înspumate ale Cascadei Lolaia amintesc de cosiţele ciobăniţei, potrivit Wikipedia.

Cascada Lolaia, atracţia naturală SPECTACULOASĂ din vestul ţării, aflată în cel mai frumos parc din România. Cum poți ajunge acolo FOTO