Evenimentul Zilei > International > Misteriosul „Sindrom Havana” îi lovește pe americani și la Berlin. Diplomații SUA, atacați cu o armă secretă?
Misteriosul „Sindrom Havana” îi lovește pe americani și la Berlin. Diplomații SUA, atacați cu o armă secretă?

Misteriosul „Sindrom Havana” îi lovește pe americani și la Berlin. Diplomații SUA, atacați cu o armă secretă?

Cel puțin doi diplomați americani aflați la post în Germania au solicitat asistență medicală după apariția simptomelor unei afecțiuni cunoscute sub denumirea "Sindromul Havana".

Cei doi diplomați s-au plâns de senazații de freață greață, dureri groaznice de cap, dureri de urechi, oboseală, insomnie și o încetinire a reacțiilor. Exact aceleași simptome pe care le-au experimentat pentru prima oară diplomații americani de la Havana. Primele cazuri s-au înregistrat noiembrie 2016 în Cuba. Până la finalul lui 2017, câteva zeci de persoane din cadrul personalului ambasadei americane din Cuba au manifestat acest tip de simptome. De atunci, diplomații și ofițerii de informații americani staționați în întreaga lume s-au confruntat cu probleme similare.

Diplomații SIA, atacați cu microunde?

După examinarea diplomaților și agenților CIA afectați, o echipă de la Centrul Universității din Pennsylvania a pus afecțiunea pe seama unei surse energetice necunoscute bine direcționată. Directorul centrului, Dr. Douglas H. Smith, a declarat ulterior că microundele sunt considerate cauza principală a problemei și că persoanele afectate au suferit daune extinse ale rețelelor neuronale.
Americanii i-au acuzat mai întâi pe cubanezi, apoui și pe ruși, dar nu au reușit până acum să afle exact despre ce armă e vorba, nici cine sunt agresorii.

Atacuri în țări membre NATO

Problemele cu care se confruntă diplomații americani din Germania nu numai că readuc problema „sindromului Havana” pe tapet, dar îi dau și mai multă greutate. De data aceasta, simptomele apar într-o țară NATO care găzduiește trupe americane și arme nucleare SUA.
Mai mult, se pare că aceste cazuri recente au fost înregistrate în rândul unor oameni care se ocupă de probleme legate de Rusia, cum ar fi exporturile de gaze, securitatea cibernetică și interferențele politice.

 

SUA încearcă să afle cine e în spatele atacurilor?

Secretarul de stat al SUA, Andrew Blinken, a confirmat, în iunie, că se desfășoară o analiză amplă pentru a afla cine și cum a declanșat acest atac.Decizia a fost luatî după ce autoritățile americane și cele austriece au raportat că 20 de diplomați americani de la Viena au fost loviți de o boală misterioasă.
La începutul acestei luni, asistenții președintelui Joe Biden au fost informați experții încă înceracă să găsească dovezi care să susțină teoria principală, anume că atacurile cu microunde au fost lansate de agenții ruși.
Concomitent, se încearcă găsirea unei tehnologii care să poată detecta sau chiar bloca atacurile.

Timothy Barrett, directorul adjunct al serviciilor de informații naționale pentru comunicații strategice, a declarat: „Aceasta este o prioritate majoră pentru comunitatea de informații. Susținem efortul de a obține răspunsuri, de a avea grijă de oamenii noștri și apreveni incidentele viitoare. ”

Un alt oficial a declarat pentru New York Times: „Este posibil ca acest lucru să fi început ca o încercare de spionaj care s-a transformat într-un mijloc de atac. Partea frustrantă este că nu există încă o concluzie definitivă care să-i permită președinrelui să-i acuze pe ruși, așa cum a făcut în legătură cu atacurile cibernetice ”.

Și Joe Biden s-a referit la această promlemă. Președintele SUA a spus că administrația sa „coordonează un efort guvernamental pentru a răspunde acestor incidente, deoarece această provocare cere ca departamentele și agențiile, inclusiv întreaga comunitate de informații, să colaboreze urgent,” scrie Daily Express.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: