Misteriosul Göbekli Tepe. Cel mai vechi templu din lume. Are 12 milenii și e perfect

Misteriosul Göbekli Tepe. Cel mai vechi templu din lume. Are 12 milenii și e perfect

Niște vânători-culegători din Neolitic au construit cel mai vechi templu cunoscut din lume, Göbekli Tepe, din Turcia, respectând un foarte precis plan geometric

Această descoperire sugerează că aceste structuri au fost construite în mod planificat, fiind urmărită respectarea unui „model geometric”, conform lui Gopher. „Construcţia unei singure astfel de structuri reprezintă un proiect mare însă proiectarea şi construirea tuturor acestor structuri ne arată că aceşti oameni dispuneau de o forţă de muncă colosală şi de foarte multă energie”, a declarat Avi Gopher pentru Live Science.

Complexitatea modelului architectural a necesitat probabil desenarea schematică a planului sau a unei diagrame folosită apoi de constructori pentru a se coordona, ceea ce demonstrează că vânători-culegătorii din Neolitic înţelegeau cum să conceptualizeze şi să folosească un plan de construcţie complex pe care puteau să-l reproducă la orice scară, folosind probabil frânghii pentru a măsura distanţele exacte în care au ridicat fiecare dintre aceste coloane, conform autorilor.

Ideea că templul de la Göbekli Tepe a fost plănuit cu migală la scară mică şi apoi construit respectându-se cu stricteţe planurile implică faptul că societatea care l-a construit avea o ierarhie capabilă să iniţieze astfel de proiecte şi cunoştinţele şi forţa de muncă necesare pentru a le duce la bun sfârşit.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unii dintre megaliţii de la Göbekli Tepe –ce ajung până la 5,5 metri înălţime şi cântăresc în jur de 50 de tone – nu prezintă însemne şi simboluri, în timp ce alţii sunt acoperiţi cu reprezentări abstracte ale unor animale - vulpi, lei, tauri, şerpi şi insecte. Fiecare structură circulară pare să aibă un astfel de simbol zoomorf dominant, care se repetă de mai multe ori. Acest lucru poate însemna că diferite grupuri de vânători-culegători, fiecare cu propriul animal reprezentativ, îşi practicau credinţele în structura specifică doar acelui grup. Despre vânători-culegători se crede că erau „animişti” - credeau că fiecare animal sau plantă are un spirit.

Dacă unii istorici sunt de părere că schimbările din mediul natural i-a împins pe vânători-culegători să devină sedentari şi să se apuce de agricultură, alţi istorici sunt de părere că a fost mai degrabă o schimbare de conştiinţă. „A fost o perioadă foarte agitată şi se întâmplau lucruri în mintea oamenilor", susţine istoricul israelian Avi Gopher. „Oamenii îşi schimbau ideologiile şi relaţia cu natura, iar aceste schimbări le-a permis să ridice un sit aşa cum este Göbekli Tepe şi în cele din urmă să se apuce de agricultură”, a mai adăugat arheologul israelian.