Acest sit din Neolitic se ridică peste o creastă stâncoasă din calcar din sud-estul Turciei. Coloanele în formă de „T” specifice complexului Göbekli Tepe, sunt acoperite cu reprezentări ale unor animale, simboluri abstracte şi mâini umane. Stâlpi construcției sunt aranjaţi în cercuri şi ovaluri și fiecare structură este formată din două coloane mari, dispuse central, înconjurate de alți stâlpi mai mici, cu faţa spre interior.

Templul Göbekli Tepe, care în turcește înseamnă Dealul Ulciorului, a fost construit în urmă cu 11 – 12 milenii, cu sute de ani mai devreme decât primele dovezi de sedentarizare a populaţiilor de vânători-culegători prin practicarea agriculturii şi îmblânzirea animalelor sălbatice.

Acest proiect impresionant, ridicat cu 6.000 de ani mai devreme decât mai cunoscutul ansamblu monolitic de la Stonehenge, „reprezintă în mod clar o deviaţie de la modul de viaţă specific vânătorilor-culegători”, susţine coordonatorul noului studiu, Avi Gopher, profesor la Departamentul de Arheologie şi Civilizaţii Antice de la Universitatea din Tel Aviv.

Arheologul german Klaus Schmidt a descoperit acest sit – ce a părut a fi un vechi loc în care se derulau practici religioase – în 1994. Această descoperire a produs un veritabil seism în teoriile acceptate despre istoria veche, conform cărora practicarea religiei în formă organizată ar fi apărut abia după ce populaţiile de vânători-culegători au început să practice agricultura, devenind sedentare.

Deocamdată au fost excavaţi doar o mică parte din megaliţii care formau acest complex, iar conform examinărilor prin sonar, cel puţin alte 15 astfel de structuri circulare formate din coloane rămân ascunse sub pământ.

Un mister care încă persistă este legat de modul în care aceste structuri circulare au legătură unele cu altele. Erau toate parte ale aceluiaşi complex, fiind ridicate de la început, sau erau construite una câte una, folosite în ritualuri şi apoi abandonate şi ridicate altele?

Pentru a răspunde la această întrebare, Avi Gopher şi studentul doctoral Gil Haklay, tot de la Universitatea din Tel Aviv, au folosit un algoritm computerizat pentru a analiza arhitectura acestui sit.
Ei au descoperit că cele două coloane din centrul ansamblului sunt aliniate exact faţă de punctul de mijloc al structurilor circulare. Și, atunci când au trasat o linie imaginară care conectează punctele centrale a trei dintre structurile circulare, au descoperit că formează un triunghi echilateral aproape perfect.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE