Misterioasa moarte a lui Rudolf Hess, „secretarul lui Hitler”

Misterioasa moarte a lui Rudolf Hess, „secretarul lui Hitler”

Al Doilea Război Mondial are încă multe secrete neelucidate. În anii 80, ai secolului XX, cu siguranță erau și mai multe, mai ales că Războiul Rece nu se terminase și arhivele secrete sovietice nu se deschiseseră încă, la nivelul de după 1991.

Undeva într-o temniță din Berlinul de Vest își ispășea pedeapsa de închisoare pe viață prietenul apropiat al lui Adolf Hitler, secretarul căruia dictatorul nazist i-a dictat textul cărții sale Mein Kampf. Secretarul și oficialul nazist se numea Rudolf Hess, adjunctul Fuhrerului (1894-1987).

La 17 august 1987, o știre reamintea europenilor de regimul nazist. În închisoarea Spandau din Berlinul de Vest (sectorul britanic al Berlinului după 1945), a murit Rudolf Hess, unul din cei mai înfocați susținători ai lui Adolf Hitler, fiind chiar adjunctul acestuia.

Rudolf Hess a fost ultimul deținut al acelei închisori, care apoi a fost dezafectată și chiar demolată. La 10 mai 1941, Rudolf Hess a început o misiune, considerată de mulți, sinucigașă. A zburat la bordul unui avion Messerschmidt, în Scoția, unde a încercat să discute cu britanicii, în scopul negocierii unei păci între britanici și Germania lui Hitler.

Ne puteți urmări și pe Google News
  • a speculat foarte mult dacă Hess a avut sau nu acordul lui Hitler în acest sens. Având în vedere că și Mussolini a avut o relație destul de bună cu Winston Churchill, până la capitularea Italiei, este de crezut că, proiectând războiul contra URSS (deja Operațiunea Barbarossa fusese amânată, fiind programată pentru 22 iunie 1941), Hitler își dorea ca Anglia să încheie o pace, pentru a nu fi obligat să lupte pe două fronturi. Rudolf Hess a fost arestat, deținut în Anglia, apoi transferat, după război, între deținuții judecați la Nurnberg, fiind condamnat pe viață și obligat să petreacă restul vieții la Spandau, unde a fost coleg de detenție printre alții cu Albert Speer.

Există interviuri ale lui Wolf Hess, unicul fiu al oficialului nazist care afirma că tatăl său nu suferea de depresie, chiar dacă era singur în acea închisoare. Se pare că fiul își vizitase tatăl cu ocazia aniversării zilei de naștere, când fiul i-ar fi dat o listă cu trei întrebări,la care Hess ar fi răspuns. Evident, fiul lasă să se înțeleagă că una dintre întrebări era aceea despre faimosul zbor din 1941 și de ținta pe care Hess o avusese atunci, fiindcă el chiar riscase totul.

Vârsta lui înaintată, 93 de ani (se născuse în  26 aprilie 1894), cele peste patru decenii de detenție, luciditatea lui Hess la finalul vieții nu puteau fi compatibile cu atitudinea unui sinucigaș. Faptul că Rudolf Hess ar fi fost găsit spânzurat cu un cordon al lămpii de birou pentru citit  (veioză) lasă deschisă ipoteza suprimării fizice a deținutului.

Să nu uităm că era în plină desfășurare Războiul Rece și că dezvăluiri ale cooperării dintre Hitler și englezi puteau fi speculate de către sovietici, de exemplu.

Așadar, nu se știe cui îi era frică de Rudolf Hess și ce știa el despre negocierile secrete Mussolini-Churchill-Hitler. De aceea, multora dintre  contemporani, sfârșitul lui Rudolf Hess lasă multe întrebări fără răspuns.