Misterioasa execuție a numărului 2 din Al-Qaida în Iran

Misterioasa execuție a numărului 2 din Al-Qaida în Iran

Asasinarea, în inima Teheranului, a lui Abu Mohammed al-Masri, numărul 2 al Al-Qaida, la 7 august, nu a fost revendicată. Nici comentată de gruparea teroristă. Nici de SUA, care a fost comanditarul acțiunii, nici de Israel, care a executat-o.

Zone gri, prea sensibile

Dar Al-Masri era cunoscut și căutat după ce a fost inculpat în SUA pentru presupusul său rol în atacurile teroriste împotriva ambasadelor americane din Kenya și Tanzania, în august 1998, soldate cu 224 de morți și 4000 de răniți.

Aceste atacuri simultane cu mașini-capcană în două capitale africane, un modus operandi fără precedent în Africa subsahariană, au marcat prima apariție majoră a Al-Qaida, necunoscută publicului larg, înainte de atacurile din 11 septembrie 2001.

„Data asasinării lui Abu Mohammed al-Masri, 7 august, este departe de a fi anodină, întrucât este aniversarea acestor atacuri și există nimic întâmplător în acest gen de operațiune”, notează Wassim Nasr.

Ne puteți urmări și pe Google News

O țintă prioritară pentru Washington, Abu Mohammed al-Masri se află încă pe lista celor mai căutați teroriști de FBI , care promite o recompensă de 10 milioane de dolari pentru orice informație care să ducă la capturarea sa.

Dar cum se explică zonele gri din jurul operațiunii eliminării acestuia? Donald Trump, în plină campanie electorală, nu ar fi avut interes să facă publicitate eliminării numărului doi al Al-Qaida?

„Americanii nu își permit să anunțe că au comandat israelienilor să efectueze o operațiune în inima capitalei iraniene, mai ales că fiica lui Abu Mohammed al-Masri a fost ucisă în timpul operațiunii. A fost ea țintă justificată? Mulți parametri împiedică recunoașterea oficială a acestei operațiuni pentru moment”, estimează Wassim Nasr.

El a adăugat: „Trebuie să așteptăm confirmarea Al-Qaeda, deoarece nici iranienii nu vor confirma nimic și asta, pentru a nu recunoaște public ceea ce este totuși secretul lui Polichinelle, și anume că o parte din comandamentul Al-Qaida s-a refugiat pe teritoriul iranian după ce au fugit din Afganistan”.

Ca reacție la articolul din New York Times care informa despre eliminarea lui Al-Masri, Republica Islamică s-a mulțumit să denunțe „informații fabricate”, nu fără a nega prezența pe solul său a membrilor grupului jihadist.

„Au existat deja zvonuri de câteva săptămâni, în special în discuțiile aprinse pe rețelele jihadiste în care Al-Qaida a fost acuzată că a ascuns moartea lui Abu Mohammed al-Masri din mai multe motive. Unul, pentru a nu pune în postură negativă Teheranul și celălalt pentru a nu recunoaște deschis prezența unei părți din comandamentul său în Iran”, a spus Wassim Nasr.