O expoziție inedită, cu lucrări în stil Art Nouveau, poate fi vizitată la Muzeul Național Cotroceni. Despre artistă se știu puține lucruri
O artistă îndrăgostită de Art Nouveau, ilustratoarea unora dintre cărțile de povești ale reginei Maria. Lucrări ale Luciei Beller, o reprezentantă târzie a curentului Art Nouveau, sunt expuse în Spațiile Medievale ale Muzeului Național Cotroceni: „Lucia Beller. Poveste, grație, creație”. Spațiul și lucrările s-au împrietenit, iar efectul este acela al unei plimbări printr-o lume de povești, plină de personaje fabuloase și grădini cu flori.
Se știe că artista s-a născut în 1889. A absolvit cursurile Şcolii Naţionale de Arte Frumoase din Bucureşti, iar din 1951 a devenit membră a Uniunii Artiştior Plastici. A fost încadrată pictor decorator în cadrul Secţiei de Artă Aplicată. „O întâlnim executând lucrări pentru Întreprinderea de stat «Decorativa». A locuit în Bucureşti pe strada Arhitect Ştefan Burcuş, la numărul 5 şi nu s-a căsătorit. Nu a fost premiată, iar din 1959 a pierdut calitatea de membru al Uniunii Artiştior Plastici. Probabil, potrivit noilor tendințe din societate și din artă, Lucia Beller se formase «pe linia culturii decadente occidentale », fiind «ruptă de viață, de suferințele, frământările și năzuințele maselor muncitoare ». Se pare că a murit în 1961”, ne spune dr. Mădălina Nițelea, realizatorul expoziției. Există o singură imagine a ei, un tablou de Aurel Bordenache.
Simbolistică
Opera Luciei Beller se caracterizează printrun imaginar construit ca un proiect pentru vitralii: o simbolistică deosebită, o tonalitate a culorii, graţie şi mult talent. În expoziţie sunt aproximativ 80 de lucrări reprezentând proiecte pentru vitralii, lucrări cu tematică religioasă, ilustraţii pentru carte care au însoţit şi volume de poveşti ale reginei Maria, o mare admiratoare a curentului Art Nouveau, proiecte decorative şi compoziţii pentru ţesături, tapiserii sau pentru vase din ceramică. Expoziția este deschisă până pe 7 august.