Echipa de salvare a Gărzii de Coastă britanică, repartizată pe insula scoțiană Tiree, a declarat că a găsit o ambarcațiune curioasă, asemănătoare vag cu o placă de surf, cu suprafața acoperită cu panouri solare și cu cel puțin trei antene.
„Încercăm în prezent să găsim mai multe informații despre originea obiectului și despre proprietarul lui. Dacă cineva are informații, vă rugăm să ne contactați”, a declarat Garda pe pagina sa Facebook.
Rapid, s-a constatat că barca găsită nu aparține unui pescar. Mai precis, este un „Wave Glider”, adică o barcă complet autonomă, conectată printr-un cablu la un element în imersiune, înconjurat de senzori.
Alimentarea cu energie este evident furnizată de celulele fotovoltaice, ceea ce îi permite să navigheze luni întregi și astfel să acopere distanțe mari.
Iar datele colectate sunt transmise via satelit către o stație de control.
Cu alte cuvinte, este vorba de un dispozitiv militar de strângere de informații și detectare.
Astfel de dispozitive, al căror principiu a fost dezvoltat de Liquid Robotics, o filială a gigantului aeronautic american Boeing, au fost utilizate în 2016 în timpul exercițiului „Unmanned Warrior Maritime Autonomous Systems” (MAS) organizat de Royal Navy cu asistența mai multe forțe navale aliate.
Și, evident, ele au fost destul de eficiente pentru detectarea unei drone subacvatice, precum și a unui submarin diesel-electric.
Costă aproximativ 250.000 de euro
De altfel, când părăsesc baza navală Faslane (Scoția), cu fața către Irlanda, submarinele britanice lansatoare de rachete nucleare (SSBN) au doar două posibilități: fie se îndreaptă spre sud , sau iau direcția spre nord.
În al doilea caz, trebuie să treacă obligatoriu prin largul insulei Tiree. De aici și întrebările despre prezența acestui „Wave Glider” în locul unde a fost găsit.
O astfel de ambarcațiune costă aproximativ 250.000 de euro. În plus, cu excepția cazului de avarie, legătura prin satelit îi permit proprietarului să-i cunoască - teoretic - poziția în orice moment.
Cu toate acestea, încă nu se știe cui îi aparține acest Wave Glider descoperit de Garda de Coastă Scoțiană în urmă cu o săptămână.
Sau cel puțin, Garda a rămas tăcută de la comunicarea pe rețelele de socializare. Înseamnă asta că această barcă nu are un număr de serie? Sau că analiza senzorilor de la bord a fost neconcludentă?
Tu ești, Vladimir?
De precizat că forțele navale care implementează astfel de dispozitive nu sunt numeroase.
Marina SUA este una dintre ele. Revista Forbes speculează că acest Wave Glider a participat, posibil, la un exercițiu de verificare a submarinelor britanice care ar putea fi detectate după ce au navigat din baza Faslane.
Poate. Dar , Rusia a dezvoltat o astfel de barcă autonomă, numită „Fugu”. Se dovedește ca seamănă ca două picături de apă cu cea dezvoltată de Liquid Robotics.
Ziarul Izvestia specificase chiar că acest „Fugu” va fi folosită pentru detectarea subacvatică și pentru mine, în timp ce poate servi ca releu de comunicație pentru submarine.
Foto : HM Coastguard Rescue Team Isle Of Tiree