Evenimentul Zilei > EVZ Special > Misterioasă barcă autonomă-spion, găsită lângă bârlogul submarinelor Royal Navy
Misterioasă barcă autonomă-spion, găsită lângă bârlogul submarinelor Royal Navy

Misterioasă barcă autonomă-spion, găsită lângă bârlogul submarinelor Royal Navy

Echipa de salvare a Gărzii de Coastă britanică, repartizată pe insula scoțiană Tiree, a declarat că a găsit o ambarcațiune curioasă, asemănătoare vag cu o placă de surf, cu suprafața acoperită cu panouri solare și cu cel puțin trei antene.

O astfel de ambarcațiune costă aproximativ 250.000 de euro. În plus, cu excepția cazului de avarie, legătura prin satelit îi permit proprietarului să-i cunoască – teoretic – poziția în orice moment.

Cu toate acestea, încă nu se știe cui îi aparține acest Wave Glider descoperit de Garda de Coastă Scoțiană în urmă cu o săptămână.

Sau cel puțin, Garda a rămas tăcută de la comunicarea  pe rețelele de socializare. Înseamnă asta că această barcă nu are un număr de serie? Sau că analiza senzorilor de la bord a fost neconcludentă?

Tu ești, Vladimir?

De precizat că forțele navale care implementează astfel de dispozitive nu sunt numeroase.

Marina SUA este una dintre ele. Revista Forbes speculează că acest Wave Glider a participat, posibil, la un exercițiu de verificare a submarinelor britanice care ar putea fi detectate după ce au navigat din baza Faslane.

Poate. Dar , Rusia a dezvoltat o astfel de barcă autonomă, numită „Fugu”. Se dovedește ca seamănă ca două picături de apă cu cea dezvoltată de Liquid Robotics.

Ziarul Izvestia specificase chiar că acest „Fugu” va fi folosită  pentru detectarea subacvatică și pentru mine, în timp ce poate servi ca releu de comunicație pentru submarine.

Foto : HM Coastguard Rescue Team Isle Of Tiree

 

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: EVZ Special, International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: