Misiunea CCIR în SUA: România are nevoie de o promovare mult mai agresivă pe piața americană

Misiunea CCIR în SUA: România are nevoie de o promovare mult mai agresivă pe piața americană

România a făcut progrese în ceea ce privește creșterea transparenței și predictibilității, sunt de părere oficialii departamentului de comerț al Statelor Unite, care au avut o întâlnire cu Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României.

În aceste zile, CCIR derulează o misiune în Statele Unite ale Americii, iar zilele trecute Mihai Daraban a avut o  întâlnire de lucru cu directorul şi Secretarul de Stat Adjunct pentru Europa în cadrul Departamentului pentru Comerţ (DoC) al Statelor Unite, Jay A. Burgess.

Creșterea schimburilor comerciale între cele două state, dar, mai ales implementarea în România a unui plan de acţiune în ceea ce priveşte comerţul (Romanian Commercial Action Plan) a fost unul din subiectele abordate în întâlnire. 

Eficientizarea sistemului de achiziții publice, următoarea etapă

Ne puteți urmări și pe Google News

Departamentul pentru Comerţ consideră că România a făcut progrese vizibile în ceea ce priveşte creşterea transparenţei şi a predictibilităţii. DoC s-a implicat activ, împreună cu Ambasada Statelor Unite în Bucureşti, în implementarea acestui plan şi crearea unei continuităţi în acest sens, indiferent de situaţia politică.

,,CCIR îşi doreşte să se implice cât mai mult în acest proiect. Următoarea etapă a proiectului implică eficientizarea sistemului de achiziţii publice şi, implicit, creşterea transparenţei în acest domeniu. Este importantă implicarea cât mai largă a mediului de afaceri în acest demers”, a spus Mihai Daraban.

Potrivit lui Jay A. Burgess, poveștile de succes ale unor companii americane în România trebuie să fie cât mai mult promovate.

De asemenea, în cadrul vizitei, Preşedintele CCIR a avut o întâlnire cu Marjorie Chorlins, Vice-preşedinte pentru Europa în cadrul Camerei de Comerţ a SUA (USCC). 

În cadrul discuţiilor, Mihai Daraban a prezentat infrastructura de business de care dispune CCIR în România şi care este de un real ajutor pentru investitorii străini. De asemenea, a vorbit despre intenţia CCIR de a susţine un proiect legislativ asemănător FCPA (Foreign Corrupt Practices Act).

Cei doi au vorbit despre organziarea, anul viitor, în parteneriat, a unui forum economic cu participare atât de la nivel guvernamental, cât şi economic.

Pe agenda misiunii în Statele Unite s-a aflat, totodată, o întâlnire între delegaţia oamenilor de afaceri din România, condusă de Mihai Daraban, şi Eric Stewart, președintele Consiliului de Afaceri Americano-Român (AMRO), în cadrul căreia s-a discutat despre lupta anticorupție din România și cum implementarea unei legislații asemănătoare FCPA ar putea crea un mediu mai transparent și mai favorabil investițiilor străine. Eric Stewart a spus că este nevoie de o  promovare mai puternică a României pe piața din SUA prin crearea unei vizibilități mult mai mari, făcând comparație cu Polonia, mult mai activă pe piața americană.

Delegaţia CCIR a participat și la o sesiune de discuţii găzduită de compania Fidellis Cybersecurity, unde au fost abordate subiecte legate de infrastructura critică din sectorul energetic şi implicarea în programe comune de securitate cibernetică.