Misiune către Lună după mai bine de 50 de ani. Proiectul este coordonat de NASA

Misiune către Lună după mai bine de 50 de ani. Proiectul este coordonat de NASA O rachetă nouă va decola, luni, din Florida şi va transporta primul aparat american care va încerca să aterizeze pe Lună. Sursa Foto: Twitter/X

SUA lansează luni, din Florida, o rachetă care va transporta primul aparat american cu misiunea de a ateriza pe Lună. Acțiunea are loc după mai bine de 50 de ani de când un obiect terestru a mai aterizat pe Lună.

Racheta Vulcan Centaur a grupului industrial ULA, din care fac parte Boeing şi Lockheed Martin, urmează să efectueze primul său zbor din istorie de la Cap Canaveral către Lună. Decolarea este pregătită pentru luni la 02:18 ora locală (07:18 GMT).

O nouă rachetă care transportă un aparat american se pregăteşte de decolare către Lună

Robotul lunar, denumit Peregrine, a fost dezvoltat de start-up-ul Astrobotic, cu sprijinul NASA.

Instituția a însărcinat compania să transporte echipamente ştiinţifice pe Lună pe baza unui contract în valoare de 108 milioane de dolari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenția spațială americană încearcă să se bazeze tot mai mult pe sectorul privat pentru a-și atinge obiectivele în spațiu.

Compania are șansa să obțină o performanță istorică

Aterizarea este prevăzută pentru data de 23 februarie. Dacă Astrobotic va reuşi să aterizeze pe Lună, compania ar fi prima care va reuși această performanță.

În ultimii ani, companii israeliene şi japoneze au încercat să aterizeze pe Lună. Din păcate, aceste misiuni s-au soldat cu prăbuşiri:

„Să duci America pe suprafaţa Lunii pentru prima dată de la Apollo este o onoare extraordinară", a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Astrobotic, John Thornton.

Cu toate acestea, el a spus că este conştient de dificultatea sarcinii şi de riscul de eşec.

Rachetă, Lună

Agenția Spațială din SUA se bazează tot mai mult pe companii private pentru a ajunge pe Lună

La aproximativ 50 de minute de la decolare, Peregrine trebuie să se separe de rachetă. Astrobotic va porni apoi dispozitivul şi va încerca să stabilească o comunicare. Dacă totul merge bine, modulul lunar îşi va continua apoi călătoria spre satelitul nostru natural.

Odată ajunsă pe orbita lunară, sonda va aştepta până când condiţiile de iluminare vor fi potrivite înainte de a încerca să aterizeze.

Locul de aterizare vizat este situat pe partea vizibilă din Lună, în apropierea unor dune misterioase formate de lavă.

Rachetă, Lună

NASA urmează să studieze compoziţia suprafeţei, precum şi radiaţiile acesteia

Prognoza meteo pare mai degrabă favorabilă pentru decolarea de luni, dar mult mai puţin favorabilă pentru următoarele trei zile. Acestea sunt posibile date de rezervă în caz de amânare. Dacă va fi necesar, o altă fereastră de lansare se va deschide la 23 ianuarie.

Misiunea a provocat controverse şi pentru că poartă cenuşa sau ADN-ul a zeci de persoane, inclusiv al creatorului "Star Trek", Gene Roddenberry.

Trimiterea cenușii pe Lună a stârnit furia tribului amerindian Navajo, care a condamnat „profanarea unui loc sacru".