Misiune: Imposibilul. La câte eșecuri în Parlament va rezista coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR

Misiune: Imposibilul. La câte eșecuri în Parlament va rezista coaliția PNL-USR-PLUS-UDMR

Absențele din plen pot duce la blocaje

Florin Citu, Ludovic Orban, PNL

Pe de altă parte, se întâmplă mai mereu ca parlamentarii, indiferent de partide, să absenteze la dezbaterile din comisii sau din plen, din tot felul de motive, deplasări în țară sau străinătate, întâlniri etc. iar acest lucru poate da peste cap un vot pe o lege importantă.

PSD și AUR, partidele din Opoziție, pot profita de absența unor parlamentari ai Puterii pentru a-și impune punctul de vedere în anumite situații și să adopte sau să respingă anumite legi.

În ultima lună de mandat a vechiului Senat, PSD a eșuat în încercarea de a înlocui doi membri ai Biroului Permanent, deoarece nu s-a întrunit cvorumul, majoritatea senatorilor fiind în campanie electorală. Cât de mult contează un parlamentar la vot s-a văzut și cu prilejul moțiunii de cenzură prin care a fost demis Guvernul condus de Viorica Dăncilă. Parlamentarul Cristian Lungu a fost adus cu ambulanța la Palatul Parlamentului pentru a vota moțiunea de cenzură.

Contestațiile la Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a României joacă un rol important în tergiversarea procesului legislativ și chiar în respingerea anumitor legi. Astfel, o lege adoptată în Parlament poate fi contestată la CCR, care se pronunță cu privire la aspectele legate de  constituționalitate. Contestația poate fi formulată doar pentru a amâna intrarea în vigoare a actului normativ sau pentru a-l anula.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe vremea când activau în opoziție, parlamentarii PNL și USR PLUS au recurs de nenumărate ori la acest instrument, însă de cele mai multe ori nu au reușit să obțină decât amânarea intrării în vigoare a legilor contestate.

Pe de altă parte în cazul legii de anulare a pensiilor speciale, adoptată în Parlament anul trecut, a picat la examenul de constituționalitate. Proiectul a fost criticat chiar de fostul judecător CCR, Augustin Zegrean, care a spus că politicienii au dorit să facă doar un exercițiu de imagine.

„Parlamentarii vor să mute atenția de la ei la Curtea Constituțională. Dacă au propus că se anulează pensiile speciale numai pentru magistrați sau că se mențin pensiile speciale la polițiști, atunci au făcut rău pentru că oamenii trebuie tratați la fel. Există o decizie a Curții care spune că magistrații au dreptul la pensie de serviciu. Dacă au făcut-o numai ca să scape ei (n.r. – parlamentarii) de gura publicului, au făcut-o degeaba. Nu este în regulă, o trimit la Curte să o respingă Curtea ca să dea lumea cu pietre în geam la Curte”, spunea la vremea respective fostul judecător CCR.

Controlul Parlamentului, o misiune dificilă

În aceste condiții, în actuala configurație politică, este greu de crezut că Parlamentul va reuși să se pună de acord într-un timp scurt și va reuși să adopte reformele din programele electorale. Nu s-a putut nici în urmă cu patru ani, pe vremea când PSD avându-l la conducere pe Liviu Dragnea domina Parlamentul prin numărul de senatori și deputați.

Este de așteptat să dureze până când noii parlamentari să-și intre în mână și să se acomodeze cu tehnicile și procedurile de lucru în Parlament, astfel încât să poată promova legile pe care și le doresc partidele din coaliția de dreapta.

De asemenea, ceea ce se va întâmpla în Camera Deputaților și în Senat, felul în care vor decurge lucrurile, va depinde foarte mult de atitudinea și de abilitățile de negociere ale celor doi președinți, Ludovic Orban și Anca Dragu. Cei doi au un rol important în menținerea unității parlamentare și în impunerea ritmului de lucru.

Pe cale de consecință, Cabinetului Cîțu îi revine responsabilitatea de a demonstra că actuala coaliție funcționează și poate guverna eficient, cel puțin până când lucrurile se vor așeza și la nivelul Parlamentului.