Mișcări peste Prut. Planurile lui Igor Dodon au fost dezvăluite

INFOTAG (Rep. Moldova). Preşedintele Igor Dodon a numit patru condiţii obligatorii pentru dezvoltarea de succes a ţării. Potrivit agenţiei INFOTAG, acestea sunt menţionate în mesajul său cu prilejul împlinirii a 30 de ani de la adoptarea Declaraţiei de Suveranitate a RM, pe 23 iunie 1990.

Preşedintele a menţionat că pe 23 iunie se împlinesc exact trei ani și jumătate din momentul când a depus jurământul în calitate de şef al statului, astfel că se poate baza şi pe experienţa acumulată în această perioadă. El a menţionat că, atunci când a venit la guvernare, Moldova trăia sub un regim oligarhic, care a dat naştere la o mulţime de probleme.

„Îmi era foarte clar că, pentru a fi salvată, Republica Moldova are nevoie de un set de abordări noi în politica sa internă și externă, are nevoie de câteva teze de guvernare foarte ferme, prin care să fie reparate daunele aduse de oligarhie, iar însăși oligarhia, în cele din urmă, să fie dată jos de la putere”, a declarat Dodon.

În opinia sa, „prima condiție pe care a considerat-o de maximă necesitate pentru Moldova a fost Echilibrul”.

„Mă refer aici la restabilirea echilibrului în relațiile externe, prin care să fie asigurată păstrarea relațiilor de prietenie și a parteneriatelor atât cu țările din Est, cât și cu cele din Vest, inclusiv cu vecinii noștri cei mai apropiați, România și Ucraina. Moldova este o țară mică, cu un popor pașnic. Nu vrem să luptăm cu nimeni. Vrem să muncim și să fim prieteni cu toate țările din jurul nostru.

Nu putem și nici nu vom fi prieteni cu cineva împotriva cuiva. Nu admitem să ne alăturăm unor sancțiuni îndreptate împotriva partenerilor noștri. Suntem un stat neutru și nu vom adera la niciun bloc politico-militar. Nu doar locuitorii Moldovei au nevoie de un stat suveran și neutru. Toți partenerii noștri, în Vest și în Est, au nevoie de suveranitatea și neutralitatea noastră”, a declarat Dodon.

El a subliniat că acum trei ani a declarat politica externă echilibrată ca „o condiție importantă pentru asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova”. Preşedintele a evidenţiat că această abordare va fi consolidată la nivel legislativ, iar în viitorul apropiat va fi elaborat Conceptul politicii externe echilibrate.

„Acest document va trebui să completeze și să clarifice dispozițiile actualei Concepții de politică externă, adoptată în 1995, și să obțină forța unei legi organice. Noul Concept trebuie să conțină astfel de principii ale politicii externe a Moldovei, cum ar fi deschiderea, parteneriatul, buna vecinătate, respect reciproc, cooperare, bazat pe implementarea strictă a unei politici de neutralitate permanentă în relațiile cu alte state și organizații internaționale”, a remarcat Dodon.

A doua condiţie necesară pentru salvarea Moldovei el a numit Caracterul

"În iunie 2019, necesitatea caracterului s-a simțit mai acută ca oricând, întrucât atunci a existat o șansă reală de a scăpa țara de Plahotniuc și astăzi sunt mândru de faptul că în acel ceas critic mi-am făcut datoria, am știut să sfidez toate riscurile și amenințările, inclusiv în adresa familiei mele, și am dat lovitura fatală oligarhiei. De caracter Moldova va avea nevoie și pe viitor, deoarece pericolul oligarhic mai este prezent, coruperea deputaților se face sub ochii noștri, iar unele partide din Parlament pot face în orice moment o coaliție de conjunctură cu oamenii oligarhilor, care vor să revină sau, cel puțin, să se răzbune”, a declarat Dodon.

Vorbind despre caracter, el a remarcat că „pentru reîntregirea teritorială a țării, de asemenea, este nevoie de fermitate, multă insistență și efort în dialogul cu liderii de la Tiraspol și cu partenerii strategici implicați în rezolvarea definitivă a problemei transnistrene”.

„Sunt sigur că Moldova poate avansa și pe această dimensiune în anii apropiați, cu schimbări pozitive surprinzătoare. În ultimii 30 de ani, Republica Moldova a fost zdruncinată de conflictul transnistrean, de criza găgăuză, de dispute lingvistice și ultimatumuri istorice. Am cedat emoțiilor și nu am putut să ne concentrăm asupra a ceea ce ne unește. Nu trebuie să transformăm istoria într-un instrument de luptă politică. Dacă vom urma această cale, ne condamnăm la conflicte permanente, care distrug tot ceea ce ne este drag ‒ pacea și armonia în țară, în familie și în suflet”, consideră Preşedintele.

Cea de-a treia condiţie necesară Moldovei el a numit Responsabilitatea

„În aceste condiții impuse de COVID-19, consider că am făcut tot posibilul, cu resursele pe care le aveam, să menținem din start o rată redusă a infectărilor, să depășim cu succes primul val al îmbolnăvirilor, pentru a-i oferi sistemului medical suficient timp să se mobilizeze și să gestioneze cât mai eficient situația”, a declarat Preşedintele.

În opinia sa, datorită responsabilităţii manifestate, Moldova reuşeşte să facă faţă pandemiei de coronavirus şi altor provocări.

„Consider că responsabilitatea este cuvântul-cheie care a caracterizat guvernarea țării din toamna anului 2019 încoace și sunt convins că de responsabilitate maximă, de efort și dedicație va fi nevoie și de acum înainte, încă mulți ani, pentru a dezvolta Moldova așa cum ne dorim cu toții. Sunt ferm convins că responsabilitatea este condiția fundamentală pentru crearea unui stat cu o economie puternica și o politică socială echitabila, iar fără conducători responsabili și profesioniști nimic nu poate fi realizat”, a evidenţiat Dodon.

Potrivit lui, a patra condiţie pentru a asigura bunăstarea și stabilitatea socială a Republicii Moldova este „păstrarea Valorilor noastre”.

„Când vorbesc de valori, mă refer la religia creștină, la familia tradițională, la pacea interetnică, la protecția mamelor și copiilor, la salvarea demografiei și a genofondului național, dar și a mediului ecologic, a pădurilor și râurilor. Pentru mine personal, Biserica, Familia și Pacea sunt lucruri sfinte și sunt sigur că la fel de sfinte ele sunt pentru majoritatea absolută a compatrioților mei. Să le prețuim și să le apărăm este nu doar obligația noastră civică, ci și o satisfacție spirituală și morală”, a declarat Dodon.

El a subliniat că cetățenii trebuie să cunoască tezele de care se ghidează în actul de conducere a țării, iar pentru el este important să afle în ce măsură aceste teze sunt acceptate și susținute de cetăţeni.

„Dacă sunteți de părere că Moldova de azi și de mâine are nevoie de Echilibru, de Caracter, de Responsabilitate și de Valori tradiționale, înseamnă că suntem într-un gând, înseamnă că am mers pe calea corectă în politică, înseamnă că privim în viitor cu aceleași speranțe și așteptări”, a declarat Igor Dodon.