MIRON MITREA: „Viorel Hrebenciuc este toxic pentru România“

MIRON MITREA: „Viorel Hrebenciuc este toxic pentru România“

CONTROL. Fostul secretar general al PSD, Miron Mitrea, susţine că formaţiunea socialdemocrată se află sub influenţa „nefastă“ a lui Viorel Hrebenciuc şi Marian Vanghelie. Totodată acesta îl caracterizează şi pe preşedintele României: "Lui Traian Băsescu nu cred că îi este frică de nimic. Dar că e îngrijorat şi priveşte cu seriozitate, de asta sunt convins."

Ioana Lupea.: Nu aveţi funcţie în partid, nu aveţi funcţie în guvern, nu aveţi funcţie în parlament. Mai aveţi putere în PSD? Miron Mitrea: Sunt senator.

I.L.: De ce credeţi că Mircea Geoană l-a susţinut până în pânzele albe pe Dan Voiculescu pentru vicepreşedinţia Senatului? El ne-ar spune că aşa a fost protocolul cu PC-ul. Nu a fost aşa. L-am văzut şi eu. A vrut să rezolve două probleme odată. I-a promis lui Dan Voiculescu şi în acelaşi timp şi-a rezolvat şi problema să nu-i dea nimic lui Mitrea.

Mircea Marian: Aţi mai vorbit cu Mircea Geoană de la incidentul cu „beregata“? Ne-am văzut, dar nu am vorbit. Ce să vorbim?

Ne puteți urmări și pe Google News

I.L.: De unde această relaţie tensionată între dv. si Mircea Geoană? Eu intru şi plec din conducerea partidului în mod regulat. Când e un război, vin şi mă bat, şi de obicei sunt pus în fruntea oştii, general. În vară au început să apară discuţii privind strategia pentru uninominale, celebra discuţie de la Mamaia, când s-a decis să fie eliminaţi din funcţii cei care au luat sub 20%. Am fost împotrivă. Pentru că am crezut că e nevoie să facem altceva atunci: să definim un program de guvernare şi o echipă. Am intrat în primul conflict deschis cu Viorel (Viorel Hrebenciuc - n.r.).

M.M.: Dumneavoastră ce planuri aveţi? Dacă vreodată voi mai candida la vreo poziţie în partid, va fi la cea de preşedinte. Vicepreşedinte am tot fost, secretar general am fost. Asta nu înseamnă că o s-o fac la următorul congres.

M.M.: Spuneaţi chiar imediat după alegeri, şi ştiu că şi ăsta a fost un subiect de controversă, că ar trebui să se convoace un congres. Doamne, ce nevinovat am spus lucrul acela şi câtă tragedie s-a creat. Eu ştiam, în 2005 când am făcut statutul, că după fiecare ciclu de alegeri parlamentare se face un congres în care conducerea partidului, de la nivel local şi naţional, îşi depune mandatul şi, în funcţie de opţiuni, este aleasă sau nu. N-am ştiut că a fost schimbat statutul şi că nu mai există această prevedere. S-a zis: „Vrei congres să-l dai jos pe Geoană“. Nu, n-am spus asta.

M.M.: Deci nu vreţi să-l daţi jos pe Geoană? E o întrebare la care nu vă răspund. Nu e acesta scopul vieţii mele. Astăzi, eu am o problemă cu influenţa nefastă pe care o are Hrebenciuc în partid.

I.L.: Care e secretul lui Hrebenciuc? Controlează o parte din leadershipul partidului.

I.L.: Cum face asta? Există nişte metode formale... Eu nu ştiu dacă sunt chiar aşa de formale. Am intrat în dispută cu el şi cu grupul pe care-l reprezintă în vară, aşa cum am spus. A continuat şi după momentul Mamaia. El a fost destul de puternic împotriva aducerii lui Mihai Tănăsescu ca ministru de finanţe. După aceea am zis: „Hai să luăm Transporturile, că acolo sunt proiectele pe care le-am promis în campanie...“. L-a convins pe Geoană să luăm Internele, nu Transporturile.

I.L.: Care a fost miza Internelor? Mircea Geoană n-a zis niciodată: „Hai să luăm Internele că am nevoie de serviciul de informaţii“. N-a spus-o el. Nu înţeleg de ce ne trebuie DGIPI (Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă) dacă noi vrem să facem politică în teritoriu. A, dacă vrei să faci un anumit tip de luptă, în care unii sunt specializaţi şi eu nu, cu dosare şi cu alte şmecherii, hai să luăm Internele.

I.L.: În aceste condiţii putem presupune că Ionel Georgescu şi Mincu Silvestru au fost susţinuţi de Hrebenciuc. Nu ştiu cine sunt, dar probabil că, din moment ce amândoi au fost atât de importanţi în acest război al Internelor încât doi miniştri au trebuit să se bată pe acest subiect, şi după aceea să se renunţe la cei doi miniştri, probabil au o influenţă pe care eu nu pot să o descifrez.

M.M.: Este adevărat ce se scrie în presă, că Vanghelie este la originea faptului că PSD a trebuit să schimbe doi miniştri de interne? Vanghelie este purtătorul de cuvânt al unui grup al cărui şef este Hrebenciuc. Poate că într-o zi or să-şi dea mâna Gabi Oprea cu Liviu Dragnea şi o să ne spună ce s-a întâmplat.

I.L.: De ce credeţi că acţionează Geoană conform dorinţelor lui Vanghelie? Nu ştiu. Am înţeles chiar că Vanghelie va fi propus preşedinte executiv al partidului sau ceva de genul ăsta. Eu sper să fie doar o intoxicare.

I.L.: Este posibil să vă împăcaţi cu Viorel Hrebenciuc? Dar eu nu sunt certat cu el. Suntem total opuşi ca soluţie politică pentru PSD şi eu chiar consider că Viorel Hrebenciuc este toxic pentru PSD şi chiar pentru politica României, în general. Principiile sunt lăsate deoparte doar pentru combinaţii şi interese şi cred că este momentul ca aceşti combinatori să lase locul unor oameni care au alte interese.

I.L.: Există un serviciu secret în PSD? Eu nu cunosc un serviciu secret care să facă înregistrări şi dosare în interiorul partidului, dar din câte ştiu eu în politică se folosesc asemenea metode, din păcate.

I.L.: Dumitru Iliescu, fostul director al SPP, mai are vreun rol în partid? Înţeleg că este destul de apropiat de Mircea Geoană şi de alţi colegi din partid, dar nu cred că are vreo funcţie în partid.

MITREA, ÎN MALAXORUL PSD

COALIŢIA PDL - PSD

„Există oameni care ne ţin în loc guvernul pentru că au interese de rezolvat“

IEŞIREA DIN CRIZĂ. Fostul secretar general al PSD crede în coaliţia cu PDL

I.L.: Ce poziţie aţi avut la suspendarea preşedintelui? N-am semnat suspendarea. Şi am spus că e cea mai mare prostie politică pe care poate s-o facă PSD-ul, că îl vom relansa pe Traian Băsescu şi PDL-ul. N-am semnat-o, dar am votat în parlament, pentru că asta înseamnă disciplina.

I.L.: După alegeri, aţi fost unul dintre cei care au discutat cu Traian Băsescu formarea coaliţiei? M-am întâlnit cu el de vreo două ori, dar nu singur, şi cred că o bună parte din treburile despre coaliţie erau stabilite.

M.M.: Colegii dumneavoastră spun că v-aţi dus, că v-aţi oferit... Nu, nu m-am oferit la nimic. Înainte de alegeri eram convins că vom merge cu PNL-ul. Tot atunci am spus că nu poate fi trântită uşa PDL-ului, pentru că nu ştim care va fi rezultatul alegerilor parlamentare. Şi dacă acesta ne duce către o alianţă cu PDL-ul, este mult mai bine s-o facem, decât să rămânem în opoziţie.

I.L.: Ştiaţi că Băsescu ar accepta o coaliţie PSD-PDL? Era evident că va avea nevoie de o alianţă cât de mare.

M.M.: Ca să treacă criza sau de ce? Aţi văzut FMI-ul ieşind şi spunând că nu vom avea creştere economică de două procente în 2009, ci vom avea o scădere de un procent. Ştiam de mai de mult.

M.M.: Adică aţi anticipat din perioada campaniei? Nu am anticipat, am ştiut.

M.M.: Cam de când v-aţi dat seama? Prin iulie-august. Oamenii de afaceri ne spuneau: „Simt că prin America nu merge ceva şi ne va influenţa şi pe noi“. Prin septembrie primeam informaţii clare de la cei pe care-i cunosc în Washington că lucrurile nu merg grozav. În septembrie aflam de problemele din Letonia, Ungaria, Serbia şi altele, chiar Austria. În octombrie era deja de notorietate.

M.M.: Când aveaţi promisiunile cu creşterea de salarii la profesori deja ştiaţi că n-or să fie fezabile. Ştiam. Şi poate să mă critice oricine pe acest subiect. Au avut loc discuţii, şi sigur că şi în partid, că e mult 50%, le-am spus să fim mai ponderaţi. Chiar şi sindicatele ştiau că nu va fi chiar 50%. Pe creşterea economică mărirea părea chiar bună. Au fost patru ani excepţionali din punct de vedere economic, în toată lumea totul a crescut. În octombrie-noiembrie, când eu ţipam în gura mare şi pe la televizor, dar mai ales în campanie, că va veni un an foarte greu, erau foarte mulţi oameni care nu credeau.

M.M.: Cum vi se pare că merge guvernul? E guvernul cu cea mai proastă imagine publică în primele şase luni de guvernare, de la Revoluţie încoace. E nedrept pentru că nu a făcut niciun lucru rău major. Jocurile politice din jurul lui l-au grevat. Iar asta ar putea să-l coste.

M.M.: Cât va ţine parteneriatul? În mod firesc, patru ani. Vorbesc ca un politician serios şi responsabil. România este într-un context economic şi social delicat. Dacă noi n-am avea nişte jucători de doi bani, care să joace numai pe interesele lor personale în politică şi s-ar uita la interesul naţional, n-am mai discuta cine şi pe cine vrea să numească în funcţii, de două luni. Şi ne-am ocupa de ce trebuie să ne ocupăm. Dar există oameni care ne ţin în loc pentru că au interese de-ale lor de rezolvat. Pentru care e mai important să-şi pună omul la DGIPI, ca să-i facă dosarul mai departe lui Mitrea, decât să dea drumul la activitatea de guvernare.

PUTERE. Miron Mitrea a explicat, în redacţia EVZ, care este mecanismul prin care Hrebenciuc şi Vanghelie controlează PSD

ÎNDEMN

Geoană trebuie să candideze pentru preşedinţia României

M.M.: Cine ar trebui să candideze din partea PSD-ului la pre- şedinţie? Văd că toată lumea fuge. Două partide n-au probleme cu candidatul: PDL-ul, că-l au pe Băsescu, şi UDMR-ul, de la care nimeni nu se aşteaptă să câştige. PSD şi PNL trebuie să propună cei mai buni candidaţi şi ei nu pot fi decât preşedinţii partidelor.

M.M.: Adică Geoană trebuie să candideze la preşedinţie. Nici Năstase n-a fost încântat în 2004, şi din câte ştiu eu a încercat să găsească soluţii. N-a avut încotro.

M.M.: Ce se întâmplă cu Geoană după ce pierde? Cine-a spus că pierde?

M.M.: Sondajele de până acum. Eu n-aş face pariul ăsta. Am intrat într-un an economic extrem de delicat. Asta e, economia mondială merge prost, România merge prost. Dacă guvernul va reuşi să-şi facă treaba, atunci vor fi doi, trei oameni care vor câştiga. Geoană, pentru că-i preşedintele PSD, Băsescu, pentru că-i preşedintele României, Boc, pentru că-i preşedintele PDL-ului. Şi va începe lupta: cine-a făcut mai mult. Dacă e rău, va plăti Boc.

I.L.: Dar credeţi că lui Traian Băsescu îi este frică de alegerile din 2009? Lui Traian Băsescu nu cred că îi este frică de nimic. Asta am văzut eu, că nu e fricos. Dar că e îngrijorat şi priveşte cu seriozitate, de asta sunt convins.

OPRESCU LA COTROCENI

„Nu ştiu ce l-ar face să sară!“

I.L.: Credeţi în candidatura lui Sorin Oprescu la preşedinţie? Eram convins anul trecut că Sorin va candida, după ce a câştigat Primăria Capitalei. Astăzi sunt 99% sigur că nu va candida. Situaţia economică e foarte delicată, nu ştiu ce l-ar face să sară!

I.L.: Oprescu a spus aşa: „Prietenii mei mă îndeamnă să candidez“. Ce şanse îi daţi? Nimeni nu poate fi sigur de 2009. Este un an în care oamenii de afaceri trăiesc în stres că nu prea-şi dau seama cum le merg afacerile. Nici de politicieni nu putem fi siguri aşa cum era altă dată, când ziceam: „Probabil că va ieşi partidul cutare“. Nu aş face niciun fel de previziune.

CE SPUNE DESPRE…

Fotografii de Răzvan Vălcăneanţu

CITIŢI ŞI:

Mitrea, la DNA

MITREA: "Viorel verticalul m-a lucrat pe la spate"

„Miron Mitrea se ascunde după fustele soţiei“

Hrebenciuc: Mitrea este un proiect eşuat al PSD