Un grătar bun se pregăteşte din timp. Indiferent ce preparate aruncaţi pe cărbunii încinşi, secretul constă în macerarea pentru câteva ore a cărnii în vin, condimente sau sucuri din fructe.
Unii ar spune că e ştiinţă pură, alţii pun pregătirea grătarului pe seama talentului culinar. Oricare ar fi "reţeta" succesului, pentru un grătar bun trebuie să ţineţi cont de câteva reguli esenţiale: carnea devine mult mai gustoasă dacă o marinaţi, cărbunii trebuie să fie când încinşi, când mai molcomi, în funcţie de carnea pe care o puneţi pe grătar.
O ceafă de porc suculentă obţineţi doar dacă evitaţi să înţepaţi carnea în timpul preparării, iar gustul puternic al cărnii de miel se diminuează dacă o marinăm în suc de lămâie.
Şi despre vasul în care lăsăm carnea la macerat specialiştii au sfaturi: folosiţi boluri din plastic sau ceramică, dar niciodată de metal. Şi pungile care se închid ermetic sunt foarte bune. Le găsiţi în supermarketuri.
Câteva reţete de marinate pot face însă dintr-un grătar anost unul bun de să te lingi pe degete.
- Miel (pastramă, coaste) – folosiţi mult suc de lămâie
Carnea de miel are un gust aparte, de aceea pregătirea necesită foarte mare atenţie. Pentru cei cărora nu le place, o bună condimentare poate "tăia" din gustulp specific mielului.
Pentru prepararea la grătar, cea mai bună reţetă este una grecească. Ingrediente: sucul a trei lămâi, un sfert de pahar de ulei de măsline, doi căţei de usturoi, cimbru, oregano, trei foi de dafin, sare şi piper după gust.
Amestecaţi toate ingredientele într-un vas mai mare, în care carnea să poată fi pătrunsă de marinată. Bucăţile mai mici trebuie să stea la macerat patru-cinci ore, iar cele mai mari - opt, ba chiar le puteţi lăsa peste noapte.
- Pui (aripioare, piept, pulpe) – marinată cu vin roşu
Maeştrii bucătari spun întotdeauna că cea mai bună marinată pentru carnea de pui are, pe lângă condimente, vin roşu. Reţeta este, pe cât de simplă, pe atât de gustoasă, iar carnea de pui va căpăta un gust delicios.
Ingrediente: două pahare de vin roşu, jumătate de pahar de ulei de măsline, un sfert de pahar de sos de soia, un praz tăiat rondele, doi căţei de usturoi, două linguriţe de zahăr brun.
Indiferent dacă vreţi să pregătiţi pe grătar aripioare, piept sau pulpe de pui, această reţetă de marinată este excelentă. Lăsaţi carnea să se macereze cel puţin patru ore, în frigider, dar scoateţi-o cu cel puţin o oră înainte s-o puneţi pe grătar. Cât timp carnea este la rece, întoarceţi bucăţile de pe o parte pe alta, ca macerarea să fie uniformă.
- Porc (ceafă, pulpă, muşchi) - vinul alb îi dă un gust excelent
Ingrediente: 500 ml vin alb sec, o ceapă tăiată felii, un morcov, un fir de praz tăiat rondele, o ţelină mică, doi căţei de usturoi, cuişoa, piper boabe, jumătate de linguriţă de cimbru uscat, o frunză de dafin. Morcovul şi ţelina se dau prin răzătoare, iar căţeii de usturoi se taie mărunt. Toate ingredientele se amestecă bine, iar carnea va fi aşezată în această marinată, astfel încât feliile să fie uniform pătrunse de baiţ. Macerarea în acest caz se face după preferinţe.
Pentru condimentarea puternică se lasă la frigider de seara până dimineaţa.
- Vită (muşchi, pulpă) – crustă de nuci şi alune
Ingrediente: trei nuci, un pumn de alune de pădure, trei căţei de usturoi, o ceapă, un ardei iute verde, două linguri ulei de măsline, o lingură de miere, o linguriţă zeamă lămâie, 100 ml vin roşu, sare, piper, busuioc, pătrunjel verde.
Nucile şi alunele se macină şi se pun în vas. Usturoiul se pisează, ceapa se taie mărunt şi se pun în acelaşi vas, peste care se toarnă uleiul de măsline. Ardeiul iute se taie mărunţel şi se adaugă alături de toate celelalte ingrediente. Carnea se ţine la frigider patru ore. Nucile şi alunele vor forma o crustă crocantă şi foarte gustoasă.