Evenimentul Zilei > Social > Mirel Palada: „Când nu ai, te doare la bască cine îți e stăpân”
Mirel Palada: „Când nu ai, te doare la bască cine îți e stăpân”

Mirel Palada: „Când nu ai, te doare la bască cine îți e stăpân”

Mirel Palada: „Când nu ai, te doare la bască cine îți e stăpân”. Este mesajul sociologului cu privire la propaganda privind globalizarea.
Mirel Palada: „Când nu ai, te doare la bască cine îți e stăpân”. Sociologul face o descriere incredibilă a „tefeleilor” noștri si spune. „Nu poți fi naționalist când n-ai ce pierde”.
Şi continuă. „Cînd nu ai, te doare la bască cine îți e stăpîn. De-abia cînd începi să faci un pic de cheag, atunci începi să-ți dai seama. Că ce cîștigă străinii pierzi tu de fapt. Că e un joc de sumă zero, dincolo de toată propaganda bombastică privind globalizarea. Şi să iubim străinii. Că ne sînt superiori și știu ei mai bine cum ar trebui să ne trăim viața”, a scris Palada pe social media.

Mirel Palada: „Când nu ai, te doare la bască cine îți e stăpân”

„Pe vremuri, în Evul Mediu, pe amărîtul de iobag nu-l interesa dacă e sub biciul ducelui de Orleans sau sub cel al boierului Cantacuzino. Sau al agăi Mustafa Selim. Tot un drac era. Muncea, se spetea, venea boierul și îl belea. Cu legea în mînă. Și lui nimic nu-i rămînea. Na, că am început să fac și versuri, ca Robin Hood”, mai scrie sociologul.

Mirel Palada, despre perioada când a apărut naţionalismul

„Drept pentru care spiritul naționalist pe vremurile acelea pline de agricultură de subzistență și de sărăcie. Era unul practic inexistent. Naționalismul a apărut de-abia cînd aveai ce să pierzi. Cînd a apărut industrializarea și fuga țăranilor la oraș. Şi apariția burghezilor, care produceau și voiau ca ce produc să le rămînă lor. Nu să vină să le ia avuția ducele de Orleans sau habsburgul. Sau neamțul sau rusul sau turcul. De-abia cînd ai, începe să-ți pese că te jupoaie celălalt”.

Mirel Palada: O brumă de naționalism veți vedea îndeosebi la cei cu afaceri locale

„La fel și acum, în România noastră. O brumă de naționalism veți vedea îndeosebi la cei cu afaceri locale, care simt apăsarea multinaționalei. A felului în care tratamentul economic privilegiat al străinilor îi lasă pe aceștia să sufoce concurența locală. Şi să exporte nestingheriți tot profitul în paradisurile fiscale. De unde se întoarce înapoi acasă la ei, în buricul Imperiului.
„Tefeleii noștri îmbibați de fantasma binefacerii globalizării sînt niște bieți șerbi de tastatură, niște bieți iobagi de Excel. Tot ce-și pot dori e să aibă o casă, poate un pic mai mare, și o mașină. Poate un pic mai bengoasă.  Și în rest doar să-l lase stăpînul să fie liber cu programare două săptămîni. Să-i dea drumul din lesă un pic, poate în Grecia, poate în Croația. Şi dacă a fost cuminte…poate chiar în glorioasele Maldive.
Mirel Palada este de părere că „tefelilor” din România nu le pasă unde sunt slugi:
„Tefeleii, neavînd ce să piardă mare lucru, nu le pasă dacă sînt slugi la contele de van Groningen sau la ducesa de Armand. Sau la groafa Merkel. Important e să fie străini, că românii ăștia ai noștri ne cam put și ne doare sufletul să vedem cum alții au și prind cheag și noi nu.
Lasă, să moară afaceriștii români. Noi să ne vedem de tastatura noastră și să robotim la Excel. Şi să sugem coada la bici și, dă Doamne, măcar o săptămînă în Maldive. Căci stăpînul e generos și o să ne lase…”, a scris Mirel Palada în postarea sa de pe Facebook.
Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.