Jurnalistul EvZ, Mirel Curea, observă că autoritățile române gestionează protestele masive ale transportatorilor și fermierilor printr-o abordare specifică. Conform acestuia, se pare că se încearcă minimizarea impactului acestor manifestații prin intermediul „ofițerilor specializați în așa ceva”.
Mirel Curea evidențiază strategii pe care le consideră a fi folosite de autorități pentru a discredita sau dezorganiza mișcările de protest, inclusiv implicarea unor figuri controversate, precum George Simion, Diana Șoșoacă și alți instigatori.
De asemenea, se încearcă crearea unei atmosfere tensionate prin intervenția unor „agenți specializați”.
Exclusiv. Mirel Curea, despre abordarea protestelor de autorități
Jurnalistul subliniază că în primul pas, se recurge la trimiterea lui Șoșoacă și Simion pentru a descuraja potențiala solidarizare a populației cu protestatarii, care nu se bazează pe factori raționali.
„Pasul unu, îi trimiți pe Șoșoacă și Simion, ca să elimini din start eventuala solidarizare a populației care nu funcționează pe bază hormoni.
Pasul doi, serviciile îi scot la treabă pe cei din plutonul de intervenție rapidă, pe alde Bot, Ceaușescu, Șaorma și alți pacienți. Pe Șaorma o ia miliția, pentru că îndeamnă public populația să iasă cu molotoave în stradă - îi zice instigare la violență, faptă penală prevăzută la art. 368 CP - asta pentru că și jamdarmii sunt prezenți cu armamentul din dotare, adică ăla legal, și nu cu pixuri, gume de șters și agrafe.
Cu ocazia asta, încă o mare halcă din cetățeni își vede de viață și destin, spunându-și că este pe bază de Spitalul 9”, scrie Mirel Curea.
Negocierile protestatarilor, manipulate pentru a face să pară totul lipsit de sens
De asemenea, Mirel Curea sugerează că negocierile sunt manipulate pentru a discredita cererile inițiale și a face protestul să pară lipsit de sens.
„Către final, aceleași servicii își bagă oamenii la negocieri, unde solicitările devin brusc din raționale, de domeniul absurdului, fază în care restul spectatorilor își spune „hai, că ăștia bat câmpii” și dau pe alt canal.
Cine se ocupă de așa ceva? Ofițeri specializați, care se ocupă doar de așa ceva. Câteodată, un stat se apără și așa. De KGB, spre exemplu. Dar frumos este să știm despre ce este vorba.”, mai scrie jurnalistul pe Facebook.
Protestele transportatorilor și fermierilor români a ajuns la a șasea zi. Manifestațiile lor continuă să afecteze traficul rutier în toată ţara, așa că polițiștii au organizat filtre care să dirijeze circulația și să blocheze accesul protestatarilor cu utilajele în orașe.