Mircea Goană, despre poziția NATO în cazul unei confruntări Rusia-Ucraina. Este România în pericol?

Sursa: arhiva EVZ

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că orice incursiune militară a Rusiei în Ucraina va fi scump plătită. Mai mult, el spune că solicitările Rusiei ca alianţa să renunţe la prezenţa militară în statele din sud estul Europei sunt nejustificate.

Kremlinul a ameninţat cu plasarea de arme nucleare în Belarus, dacă trupele NATO se vor apropia de graniţele Rusiei.

„Preţul economic, politic, diplomatic va fi ultrasever”

„În eventualitatea unei noi agresiuni militare împotriva Ucrainei, după cea din 2014, preţul pe care Federaţia Rusă îl va plăti va fi unul monumental. Şi nu va fi unul militar. Preţul economic, politic, diplomatic va fi ultrasever”, este avertismentul dur dat azi de secretarul adjunct al NATO, Mircea Geoană.

Prezenţa militară a alianţei nord atlantice este exclusă, nu însă şi cea ţărilor care o formează, a mai spus el potrivit observatornews.ro.

Mircea Geoană a declarat despre Ucraina că: „Este un partener pentru noi, este o ţară candidată, dar nu se aplică articolul 5 pentru Ucraina. Asta nu înseamnă că ţări din NATO, în plan bilateral, şi aţi văzut, Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Turcia, recent Lituania, ajută în mod bilateral, inclusiv din punct de vedere militar, o armată ucraineană care să poată să îşi apere ţara. Dar nu la nivel de alianţă.

Nu se întrevede un pericol nici în România, la Marea Neagră, nici în Marea Baltică

Solicitările Rusiei ca trupele NATO aflate în sud estul Europei să fie retrase, iar exerciţiile militare să fie limitate sunt, de asemenea, respinse.

„Sunt elemente care sunt clar inacceptabile pentru că depăşesc orice principiu de suveranitate, drept internaţional, decenţă diplomatică”.

Azi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că dacă NATO deplasează trupe la graniţele Rusiei, Rusia va duce arme nucleare în Belarus. "Nu este un secret pentru nimeni că desfășurarea diferitelor tipuri de arme în apropierea granițelor noastre, care pot reprezenta un pericol pentru noi, necesită în mod clar pași adecvați pentru a echilibra situația. Avem disponibile diverse opțiuni".

Geoană a concluzionat că nu întrevede un pericol asupra unei ţări aliate. Nici în România, la Marea Neagră, nici în Marea Baltică, dar situaţia în Ucraina dacă se deteriorează creează un context care ne obligă să creştem gradul de vigilenţă.

Peste 100.000 de militari ruşi sunt comasaţi acum la graniţele Ucrainei. Primele discuţii dintre preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin nu au avut până acum un rezultat concret.

Marea Britanie va sprijini Ucraina, dar nu cu trupe

Marea Britanie nu este dispusă să trimită trupe militare în Ucraina în cazul unei invazii pentru a lupta împotriva Rusiei.

Marea Britanie va sprijini Ucraina, dar nu cu trupe. Deputatul conservator, Tobias Ellwood, care servește și ca președinte al Comisiei de Apărare a Camerei Comunelor, a folosit Twitter pentru a condamna această mișcare, după ce secretarul apărării, Ben Wallace, a spus că ar fi foarte puțin probabil ca Regatul Unit să trimită trupe pentru a apăra Ucraina în fața unei posibile invazii.

Într-un interviu pentru The Spectator, Wallace a spus că Ucraina „nu este membră a NATO, așa că este foarte puțin probabil ca cineva să trimită trupe în Ucraina pentru a provoca Rusia”.