Mircea Geoană, fără reprezentanți în secțiile de votare. CCR i-a respins contestația

Mircea Geoană, fără reprezentanți în secțiile de votare. CCR i-a respins contestațiaMircea Geoană. Sursa foto: facebook / Mircea Geoana

Curtea Constituțională a României (CCR) a respins contestația depusă Mircea Geoană, după ce BEC i-a refuzat solicitarea de a avea reprezentanți în birourile electorale ale secțiilor de votare. Totodată, s-a clarificat și ce persoane pot fi delegate să asiste la activitatea fiecărui birou electoral.

Mircea Geoană, candidat independent la președinția României, a depus contestația în urmă cu câteva zile. El cerea anularea unui hotărâri a Biroului Electoral Central, care nu i-a permis să își înscrie un reprezentant în BEC.

A contestat două decizii

Geoană a contestat două decizii ale BEC din luna septembrie privind procedura de constituire a birourilor electorale la alegerile prezidenţiale, dar și procedura de acreditare a delegaţilor partidelor care participă la alegeri.

Aceste decizii fac referire la cine are dreptul sau nu să aibă reprezentanți în secțiile de votare. Este vorba despre procedura „de acreditare a delegaților formațiunilor politice care participă la alegerile pentru Președintele României din anul 2024 și nu au reprezentanți în biroul electoral al secției de votare sau în biroul electoral pentru votul prin corespondenţă” și despre decizia care stabilește „unele măsuri privind constituirea și completarea birourilor electorale la alegerile pentru Președintele României din anul 2024”.

Mircea Geoană

Mircea Geoană. Sursa foto: Facebook/ Mircea Geoană

Independenţii nu pot să aibă reprezentanți în BEC

Argumentul Biroului Electoral Central a fost că Legea 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României nu le dă dreptul candidaţilor independenţi să aibă un reprezentant în BEC. Acest lucru este permis doar partidelor parlamentare şi neparlamentare care au propus candidaţi.

Cum Mircea Geoană este candidat independent, cererea sa a fost din start respinsă. În lege scrie că „prin formațiuni politice care participă la alegeri se înțelege partidele politice, alianțele politice și organizațiile legal constituite ale cetățenilor aparținând minorităților naționale care au propus candidați iar înregistrarea respectivei candidaturi a rămas definitivă”.

Instanţa supremă a admis, însă, o altă solicitare a lui Geoană. El a sesizat Curţii Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor mai multor articole din Legea pentru alegerea președintelui României.