Evenimentul Zilei > Actualitate > Geoană se agaţă de funcţie. Contestă hotărârea Senatului la Curtea Constituţională
Geoană se agaţă de funcţie. Contestă hotărârea Senatului la Curtea Constituţională

Geoană se agaţă de funcţie. Contestă hotărârea Senatului la Curtea Constituţională

Geoană nu mai este preşedintele Senatului. Plenul acestei Camere a decis, cu 112 voturi pentru, 2 împotrivă şi cinci abţineri revocarea acestuia din funcţie. Soarta lui Geoană ca preşedinte al Senatului s-a jucat într-o jumătate de zi. Încă de dimineaţă, grupul parlamentar al PSD a notificat conducerea Senatului despre decizia CExn de aseară de excludere a lui Mircea Geoană din partid, cerând schimbarea acestuia din funcţie. Principalul opozant al acestei manevre a fost chiar Geoană, care a condus şedinţa Senatului.

UPDATE 10: Mircea Geoană a depus contestaţia la Curtea Constituţională şi a anunţat că a făcut-o în calitate de preşedinte al Senatului.

UPDATE 9. Mircea Geoană a anunţat că va contesta în această după-amiază la Curtea Constituţională hotărârea Senatului prin care s-a constatat încetarea mandatului său de preşedinte al acestei camere legislative. El susţine că prevederile în baza cărora s-a luat această decizie se aplică numai membrilor Biroului Permanent nu şi preşedintelui acestui for. Geoană şi-a exprimat speranţa că procesul numirii unui nou preşedinte va îngheţa până când Curtea Constituţională se va pronunţa. El l-a ironizat pe "juristul PSD-ului Dan Şova" spunând că acesta a fost cel care a modificat legea Curţii Constituţionale, pentru că până atunci hotărârile Parlamentului nu puteau fi atacate la CCR. Geoană a mai spus că va elibera biroul de preşedinte al Senatului când va exista un nou preşedinte al acestei Camere. Întrebat ce va face dacă Senatul va continua procedura de înlocuire a sa, Geoană a spus că va respecta decizia plenului. În final, a anunţat că mâine va fi Dăbuleni unde va ţine un discurs politic important.
UPDATE 8: Mircea Geoană nu mai este preşedinte al Senatului. 
Până la alegerea unui nou preşedinte, interimatul va fi asigurat de Petru Filip, de la PDL.
UPDATE 7: Şedinţa a început. Se stabileşte procedura de vot, propunerea fiind de vot secret electronic.

UPDATE 6: În plenul Senatului se face apelul nominal. Şedinţa nu mai este condusă de Mircea Geoană, ci de senatorul PDL Petru Filip, vicepreşedinte al Senatului.
UPDATE 5: Biroul Permanent al Senatului a decis separarea celor două aspecte, revocarea lui Geoană şi alegerea unui nou preşedinte al Senatului. Conform anunţului lui Ilie Sârbu, plenul Senatului ar urma să voteze astăzi revocarea lui Geoană, urmând ca apoi Biroul Permanent să se reunească din nou pentru desemnarea unui interimar, care să preia atribuţiile lui Geoană. Luni ar urma să se treacă la cea de-a doua etapă, alegerea noului preşedinte.
Decizia a fost luată în Biroul Permanent cu 10 voturi pentru şi o abţinere, aceasta fiind a lui Geoană.
UPDATE 4: Geoană a anunţat că va contesta decizia de excludere din partid la Congresul PSD, pe care îl consideră iminent şi a acuzat că, atâta timp cât Ilie Sârbu, socrul lui Ponta, este liderul senatorilor social-democraţi, totul este "o afacere de famiglie". El a spus că în chestiunea excluderii sale din PSD se va adresa şi instanţelor civile, cărora ar urma să le solicite să constate nulitatea demersului."Lupt pentru îndreptarea unei nedreptăţi", a spus el, întrebat dacă vrea, prin acest demers, să rămână în PSD.
El le-a reproşat foştilor colegi "o îndepărtare totală de agenda populaţiei". "În loc să ne batem pentru un buget, în loc să ne batem cu corupţia din rândul puterii, noi ce facem?", s-a întrebat Geoană. Acesta s-a amuzat imaginându-şi cum ar fi dacă USL ar reuşi în demersul de suspendare a lui Traian Băsescu şi în cel de revocare a sa: "Tare aş vrea să-i văd pe cei de la PSD cu Roberta Anatsase preşedinte interimar conducând şi numărând voturi".
Cât despre schimbarea sa de la Senat, el susţine că preşedintele acestei instituţii poate fi înlocuit numai dacă îşi dă demisia sau în cazul în care comite fapte grave de natură penală. Geoană susţine că nu se agaţă de funcţie, ci că pur şi simplu se comportă responsabil. "Am o obligaţie de a asigura stabilitatea instutiţiilor statului român. Eu nu pot să intru într-un joc de instabilitate cronică. Ce s-ar vedea pe pieţele financiare şi economice în situaţia în care şi funcţia unu şi funcţia doi din stat ar fi în acelaşi timp contestate? Când omul unu şi omul doi în stat, în acelaşi timp se încearcă eliminarea celor doi", a spus Geoană.
Crin Antonescu a propus: "Să sunăm la 112, să vină pompierii să îl ia".
Senatorul PDL Vasile Blaga a declarat, la ieşirea din sala de plen, că reprezentanţii coaliţiei vor vota şi în Biroul Permanent şi în plen pentru revocarea lui Geoană. El a fost contrazis de Gyorgy Frunda, care a anunţat că grupul UDMR de la Senat va avea candidat propriu.

UPDATE 3: Şedinţa plenului Senatului a fost suspendată după ce opoziţia a refuzat să voteze ordinea de zi, deşi parlamentarii săi se aflau în sală. Geoană a încercat iniţial să convoace liderii de grup parlamentar la o consultare cu el. În cele din urmă, la solicitarea UDMR, a acceptat convocarea Biroului Permanent la 12.00.

UPDATE 2: Liderul grupului PDL, Cristian Rădulescu, a anunţat că a PDL a acceptat convocarea Biroului Permanent. Geoană: "Îmi rezerv dreptul de a vă comunica data şi ora convocării Biroului Permanent". Liderul grupului PSD din Senat, Ilie Sârbu, l-a acuzat că se agaţă de funcţie şi şi-a repetat cererea. Geoană a replicat că aceasta este prerogativa preşedintelui Senatului, ceea ce el rămâne până în ultimul moment.
Sârbu i-a spus lui Geoană că, dacă refuză convocarea biroului, PSD cere vot în plen pe chestiunea revocării preşedintelui Senatului. Geoană l-a informat că instituţia revocării nu mai există în regulamentul Senatului de când articolul respectiv a fost declarat neconstituţional. "Consultaţi alt jurist şi reveniţi când veţi avea lecţiile făcute", a spus el, după care a încercat să forţeze intrarea în ordinea de zi, cerând colegilor: "Să mai şi legiferăm şi să lăsăm subiectele pseudopolitice pentru altă dată".
UPDATE 1: Pauza de consultări solicitată de PSD a trecut fără niciun rezultat, aşa că senatorul Cosmin Nicula a cerut prelungirea ei. Geoană, care conduce şedinţa, l-a anuţat că grupul PSD a epuizat posibilitatea de a face uz de această procedură. În ajutorul Nicula a sărit liberalul Puiu Haşotti, care a cerut el o pauză, de 30 de minute. Haşotti i-a reproşat lui Geoană că niciodată nu a fost atât de strict şi că, din câte ştie el unul, pauza de 15 minute nici nu se terminase. Geoană i-a promis, zâmbind, că va fi şi pe viitor "la fel de teutonic". Consultările continuă.
Ponta nu vrea să-l lase pe Geoană pe scaun nicio zi în plus
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat că a depus la Biroul Permanent al Senatului cererea de revocare a lui Mircea Geoană din funcţia de preşedinte al Senatului, solicitând întrunirea de urgenţă a conducerii acestui for legislativ pentru a lua în discuţie solicitarea şi modalitate de schimbare a acestuia din funcţie.
„De 10 minute domnul Geoană, practic nu mai este preşedintele Senatului", a declarat Ponta, referindu-se la procedura de revocare a şefului Senatului.
În prezent, şedinţa de plen a Senatului a fost suspendată pentru o pauză de consultări de 15 minute pentru a se discuta solicitarea PSD.
Preşedintele PSD a ţinut să asigure că, şi în această situaţie de revocare, propunerea partidului pentru înlocuitorul lui Geoană a rămas senatorul Titus Corlăţean.
"În conformitate cu statutul deputatului şi senatorului, un senator care şi-a pierdut sprijinul politic, pierde de drept funcţia. Noi am înregistrat la secretariatul Senatului decizia comitetului executiv de aseară. Domnul Geoană nu mai este preşedintele Senatului şi am cerut convocarea biroului permanent al Senatului pentru a se proceda conform regulamentului. Să fie numit unul dintre vicepreşedinţi care să conducă şedinţa şi să se procedeze la alegerea unui nou preşedinte. Propunerea PSD şi a USL este Titus Corlăţean. Se va supune la vot şi astăzi va fi ales preşedinte al Senatului. Probabil că cei de la Putere îl vor propune pe Filip", a declarat miercuri Ponta.
Ponta s-a referit la discuţiile de ieri din CEx-ul PSD, relatând că i-a cerut lui Geoană, în numele partidului, să predea funcţia şi atribuţiile de preşedinte al Senatului lui Ioan Chelaru, vicepreşedinte al PSD, dar şi al Senatului.
"În această situaţie, da, probabil că n-aş mai fi supus la vot excluderea domniei sale, pentru că era până la urmă o conformare la o solicitare a partidului. Din păcate, domnul Geoană a refuzat şi a trebuit să ajungem la această sancţiune extremă", a explicat Victor Ponta.
Ce spune Regulamentul
Regulamentul Senatului prevede că şeful camerei superioare îşi poate pierde funcţia odată cu pierderea calităţii de senator, a demisiei sau a revocării. Nu se pomeneşte nimic de peirderea acestei funcţii în urma retragerii sprijinului politic, această prevedere fiind valabilă mai curând pentru funcţiile politice ale unui senator în sine, situaţie în care poate fi inclusă, totuşi, şi poziţia de şef al Senatului,a cărui numire se face de obicei prin votul plenului, în urma unor negocieri politice între grupurile parlamentare.
O decizie din 2005 a Curţii Constituţionale complică şi mai mult lucrurile. Ea stipulează că înlocuirea la şefia Senatului se poate face numai cu o persoană din acelaşi grup parlamentar. Numai că Geoană a fost numit în 2008 de grupul PSD+PC, care în prezent nu mai există.