Mircea Caragea, cel mai longeviv marinar român, sărbătorit la 102 ani

Mircea Caragea, cel mai longeviv marinar român, sărbătorit la 102 ani

„La Gibraltar, călcâiul lui Ahile, ieşeau ţevile de tun din stâncă, iar navele englezeşti te înfricoşau – măreţe şi pline de tunuri uriaşe. În Alger, am mers cu frica-n sân să nu ne atace arabii. Dar ei erau paşnici. Toţi jucau table pe trotuar. Din Alexandria, cu trenul, am ajuns la Cairo şi de aici la piramide”, a scris Mircea Caragea în jurnalul de bord.

După absolvirea școlii navale, în anul 1940, prima funcție pe care a îndeplinit-o tânărul ofițer Caragea a fost la bordul canonierei „Eugen Stihi”. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a participat la numeroase acțiuni de luptă. A fost ambarcat, pe rând, la bateria de coastă „Vulturul” și la bordul distrugătoarelor „Mărăști” și „Regina Maria”.

După război, decorat de Regele Mihai  

 În perioada 1941-1944, decan de vârstă al amiralilor a participat, conform Forțelor Navale Române, la numeroase misiuni de război. Respingere a atacurilor aeriene inamice, în zona Constanței, la misiuni de aprovizionare a trupelor române care luptau pe frontul de est.

Ne puteți urmări și pe Google News

A fost membru activ în „Operațiunea 60.000”, cea mai mare acțiune a Marinei Militare Române pentru evacuarea trupelor și a civililor români din Peninsula Crimeea, în 1944.

Pentru faptele sale de vitejie din cel de-Al Doilea Război Mondial, Mircea Caragea a fost decorat de Regele Mihai I al României.  A primit „Steaua României”, cel mai vechi Ordin Național al țării noastre, precum și Ordinul „Coroana României”.  La numai 25 de ani, locotenentul Mircea Caragea a fost repartizat în Marina fluvială. A lucrat pe nave fluviale la Giurgiu și Galați până în 1947. A devenit, apoi, profesor de Artilerie la Școala Navală din Turnu Măgurele.