Miracol românesc la Vidra: pârtiile care schimbă soarta unei întregi regiuni

Miracol românesc la Vidra: pârtiile care schimbă soarta unei întregi regiuni

De la cota 1.970 vezi în zare Făgărașul, în stânga minunea Transalpina și, în dreapta, tot lacul Vidraru. E cel mai spectaculos peisaj din România. Investiția de 35 milioane de euro face ca zona să semene cu amenajările din Austria și Italia.

Obârșia Lotrului – Vidra, zona turistică din Vâlcea apusă de peste 20 de ani are şansa să renască din propria cenuşă la fel ca pasărea Phoenix.

Investiție de 35 milioane de euro a MDRT

Cu mulți bani, peste 35 milioane de euro de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, s-a construit prima pârtie de schi din județ care are 3 km lungime şi peste 150 de m lăţime. Telegondola şi teleschiul sunt funcţionale şi urcă până la cota 1.970 m altitudine. Toate serviciile sunt gratis pentru turişti, plăteşte constructorul. “De la  Paşti pâna la 1 poate veni oricine doreşte. Nimeni nu va scoate nici un leu din  buzunar. Este modul nostru de a le arăta celor interesaţi de munte că în România sunt locuri minunate ce merită văzute. Cea mai bună promovare o face omul care a văzut cu ochii lui ceva deosebit, ceva care l-a încântat”, susţine Dan Faur, administratorul pârtiei.    Cel mai spectaculos peisaj din România

Ne puteți urmări și pe Google News

Schiorii şi iubitorii de munte în general dar şi curioşii pot urca de la Voineasa  pâna la Vidra cu maşina, sunt 40 de km iar drumul este acceptabil. Odată ce ai ajuns la poalele muntelului şi ai trecut de zona de şantier, urci în telegondolă şi în câteva minute ai ajuns în vârf. Pesajul care ţi se dezvăluie la picioare pare ireal, indiferent din ce unghi priveşti. În dreapta pârtiei, crestele Parângului râd în soarele vesel, iar Transalpina şerpuieşte mândră pe culmi la peste 2.100 de metri altitudine. În faţă, dacă ai noroc de-o zi senină, poţi admira Făgăraşul, masivul cu cele mai înalte vârfuri din Carpaţi, iar în stânga lacul Vidra, amenajat pe râul Lotru, se vede în toată splendoarea de la coadă până la baraj. „Niciunde în România nu mai vezi aşa ceva. Ca frumuseţe a pesiajului, ne batem cu cei din Austria şi Italia, este minunat, spectaculos să priveşti relieful montan de sus, de la 2.000 m. Iubitorii muntelui ştiu despre ce vorbesc”, spune Mircea Lera, salvamontist.   Salvamontiştii îi avertizeaza pe turişti să nu se lase păcăliţi de pomii înfloriţi de la câmpie şi să se echipeze corespunzător, cu geci şi bocanc,i când urcă la munte, pentru că acolo este iarnă în toată regula. De Paști a nins.    Opoziția, mereu contra. Nu acceptă inaugurarea unui proiect impresionant

Ani buni s-au chinuit  zeci de creiere să facă un proiect viabil pentru care Guvernul să vrea să dea bani pentru amenajarea turistică la Obârşia Lotrului- Vidra. Totul este aproape gata, constructorul s-a oferit să pună la dispoziţia turiştilor de Paşti şi 1 Mai gratis telegondola şi teleschiul însă consilierii locali ai comunei Voineasa refuză o asemenea ofertă. De ce? Din raţiuni electorale!

„Iniţiativa i-ar aduce aduce primarului în funcţie un plus de imagine şi ar câştiga un nou mandat”, susţin consilierii PNL, care au respins de mai multe ori proiectul de hotărâre prin care Consiliu Local Voineasa îi dă în administrare constructorului pârtia de la Vidra pentru o lună şi jumătate. „Este o formalitatea ce trebuie respectată, cineva trebuie să îşi asume răspunderea pentru turiştii care utilizează instalaţiile noastre. Eu m-am oferit să suport din banii mei costurile cu energia electrică, să dau drumul la telegondolă şi teleschi pentru ca oamenii să vină şi să vadă un loc minunat. Ei nu plătesc nimic, plătesc eu. Din păcate depindem de voinţa politică a consilierilor” spune cu regret Dan Faur.

Pensiunile sunt pline

Staţiunea Voineasa are nevoie de promovare pentru că nu s-a mai investit în turism de peste 20 de ani, iar hotelurile existente au ajuns o ruină. Noroc cu privaţii care au cosntruit pensiuni atractive. „Toate pensiunile din Voineasa, Brezoi, Obârşia Lotrului sunt rezervate, s-a auzit că se deschide pârtia. Dar nu avem ce face când unii se pun de-a curmezişul. Consilierii au zis că e campanie electorală, de parcă ăla care vine din Bucureşti sau din Olt stie cine e primar şi mă va vota pe mine”, susţine Gheorghe Dobrin, primarul comunei  Voineasa.

Acest proiect va schimba soarta întregii zone

„Dumnezeu i-a blagoslovit cu o avere care va schimba soarta comunei în următorii ani însă din păcate pe consilierii locali nu-i prea interesează asta, ei îşi văd doar de interesele lor electorale. Păcat. Era o mare oportunitate pentru promovarea zonei care are un potenţial de creştere foarte mare în anii ce vin”, consideră Petre Ungureanu, prefectul de Vâlcea.     Proiectul turistic de la Vidra trebuie finalizat până în 2014. Constructorul susţine însă că totul va fi gata la 1 decembrie anul acesta, când se deschide sezonul de schi. Pe tot traseul telegondolei şi teleschiului sunt montate camere de luat vederi iarcu un simplu click oricine poate vedea imagini de la Vidra.