Oficiali din Ministerul Educației au declarat, pentru „Evenimentul zilei”, că o anchetă a Direcției Naționale Anticorupție (DNA) vizează mai multe nereguli, care au avut loc la examenul de Evaluare de la Școala Gimnazială Salcea, din județul Suceava, dar și pe profesorii din Botoșani care au făcut parte din comisia de examinare a lucrărilor. Din informațiile obținute până în prezent reiese că ancheta a fost demarată după ce un cadru didactic a sesizat că fiul primarului din Salcea, Ilie Lungu, a obținut note mari la Evaluare, deși era un elev mediocru. Mai mult, în timpul verificărilor efectuate până în acest moment s-a descoperit că scrisul de pe cel puțin una dintre lucrările elevului Ioan Ștefan Lungu nu îi aparține, iar imaginile din timpul examenelor de la centru de examinare de la școala din Salcea nu au fost înregistrate.


„Camerele doar filmau, dar imaginile nu au fost stocate pe calculator”, ne-a explicat un anchetator. Când i s-au cerut imaginile de către anchetatori, directorul Cătălin Huțu a spus că nu are înregistrările. După izbucnirea scandalului, directorul Huțu a declarat, pentru „Evenimentul zilei”: „Reprezentanții firmei care se ocupă de calculatoare ne-au spus că a fost vorba despre o defecțiune tehnică, cel mai probabil cauzată de o cădere de tensiune”. Directorul a mai precizat că „ a făcut tot ce i-a stat în putință ca examenul să se desfășoare în condiții normale”.

În acest context, acum sunt verificate toate lucrările elevilor care au dat Evaluarea odată cu fiul primarului. În sala în care a dat examen Ioan Ștefan Lungu erau 16 elevi, iar în Centrul de Examinare de la Școala Salcea se afla 62 de elevi de la școlile din Salcea, Văratec și Prelipca. Profesorii de la școala din Salcea au fost audiați, în frunte cu directorul Huțu.


FOTO: Școala din Salcea, locul în care a avut loc examenul de la Evaluarea Națională la care fi ul primarului a luat nota 10Elev de nota 5, cu medie de 10

Elevul Ioan Ștefan Lungu a avut, în Școala Gimnazială „Mandache Leocov”, din satul Prelipca, medii de 5 și 6, dar la Evaluarea Națională a obținut nota 10.00 la Limba Română, iar la Matematică nota 8,25. Astfel, el a obținut media generală 9,12 și a fost repartizat la Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza”, din Suceava. Întrebat de jurnaliștii din Suceava despre „performanța” fiului său, primarul din Salcea, Ilie Lungu, a susține că i-a plătit fiului său meditații. „Fiecare părinte se bucură când copilul lui ia o notă bună. Eu sunt mulțumit. I-am plătit meditații și uite că a luat note bune”, a declarat Ilie Lungu, citat de suceavanews.ro. După declanșarea anchetei DNA, l-am întrebat, și noi, ce s-a întâmplat cu lucrarea fiului său, însă primarul Lungu ne-a răspuns: „Nu știu ce s-a întâmplat. Nu pot vorbi”.

Suspectată este și comisia din Botoșani

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Suceava susțin că nu este exclus ca un elev mediocru să obțină o notă mare la evaluare, dar că tezele au fost corectate în alt județ. „Evenimentul zilei” a aflat că lucrările de la Evaluarea Națională, din care a făcut parte și cea a fiului primarului din Salcea, au fost corectate de o comisie din județul Botoșani. Cea care s-au sesizat în acest caz este o profesoară care, știind ce poate fiul primarului, a rămas nedumerită cum de a putut obține note așa de mari la Evaluare. După sesizare, reprezentanții Inspectoratului Școlar au cerut documentele întocmite în timpul examenului. În prezent, susțin surse judiciare, în vizorul procurorilor DNA s-ar afla și profesorii botoșăneni care au făcut parte din comisia de examinare.

Promovare de 75 la sută

În urma Evaluării Naționale, 74,8% dintre elevii din județul Suceava au promovat. Un număr de 59 de elevi au obținut medii între 1 și 1,99, iar 184 de elevi au avut note între 2 și 2,99. De asemenea, 533 de elevi au avut note între 3 și 3,99, iar 856 de elevi au avut note între 4 și 4,99. Au fost 1.133 de elevi cu note între 5 și 5,99 și 1.016 cu note între 6 și 6,99. Cu note între 7 și 7,99 au fost 1.131 de elevi, iar cu note între 8 și 8,99 au fost 1.014. Note între 9 și 9,99 au obținut 556 de elevi, iar alți doi au obținut nota maximă. Nota 10 la limba română au obținut 25 de elevi, dar nu au reușit nota maximă la matematică, iar 84 au obținut 10 la matematică, dar au avut notă mai mică la limba română.

Ștampila unică, „secretul” fraudei

Un profesor din Suceava ne-a mărturisit, sub protecția anonimatului, că, în acest an, toate lucrările de la Evaluarea Națională au fost imprimate cu o ștampilă unică, nu cu cea a școlii în care s-a dat examenul. Aceeași ștampilă o aveau și profesorii de la centrele de examinare care sunt din alte județe. Drept urmare, eventualele lucrări modificate puteau fi ștampilate și la Comisia de Examinare. La școala din Salcea, susține profesorul, fiul primarului a scris „3-4 pagini” la Limba Română. Profesorii de la acea școală au declarat, în urma audierilor, că nu au sesizat nimic suspect. Drept urmare, aceștia susțin că eventualele nereguli ar fi fost făcute la Comisia de Examinare din Botoșani.

Te-ar putea interesa și: