Editura Evenimentul si Capital

Minunea de la Techirghiol: Un preot a renunțat la propria casă pentru a ridica un orfelinat

Autor: | | 2 Comentarii | 16023 Vizualizari

Toamna la Techirghiol nu înseamnă doar evantaiul de raze galbene coborât din cer fără grabă, razant cu obrazul încrețit de timp al ghiolului. Nu înseamnă doar plecăciunile solemne ale pelerinilor în fața osemintelor duhovnicului Arsenie Papacioc sau cruciulițele discrete ale măicuțelor insinuate printre lujeri de trandafi ri ciupiți de frig și mușcate roșii ca sângele. Nu înseamnă exclusiv tratamentul cu nămol sapropelic, în căutarea căruia s-au urnit oameni de peste mări și țări. Toamna aceasta la Techirghiol nu înseamnă, așadar, doar o perseverentă vânătoare de minuni, demonstrate științifi c sau închipuite. Toamna pe malul ghiolului, pe Strada Victoriei numărul 17, mai precis, înseamnă și vise și visuri trăite, muncite și în mare parte îndeplinite. Povestim, mai jos, minunea de vis a preotului Claudiu Banu, care, în doar patru ani, a reușit să-i unească pe români în hora uitată a solidarității și a milei pentru a ridica, mână de la mână, un adăpost pentru orfanii și femeile abuzate din Dobrogea.

De-a lungul țărmurilor limanului scuturat acum, slavă Domnului!, de ciorchinii inestetici de burtoși unși cu nămol din creștet până-n tălpi e liniște. Aproape că-ți poți auzi gândurile și urma aspirațiile. Prind, cu coada ochiului, ultima zbatere a liniei ghiolului înainte să urc, stânga, pe „Victoriei”, sens unic spre cer. Drumeagul împleticit, cu răni ondulate în sus, respiră, după două, trei sute de metri, pe margini, unde au răsărit viluțe cochete cu grădini îngrijite, făcând uitate bordeiele tătărești de acum o sută de ani și fumul lor acru de balegă arsă.

Năluca din tăria văzduhului

Opresc în fața unei scene tulburătoare: pe o clădire înaltă, zdravănă, crescută din tone de fier-beton, chiar în vârful ei, văd fluturând, seniorial, un veștmânt lung, profilat pe albastrul de deasupra noastră, al tuturora, ca o poruncă. „E preotul pe care trebuie să-l întâlnesc, sigur e el”, îmi spun tare, în timp ce opresc motorul mașinii. Apoi, în gând: „Ce popă nebun! Îmi place!”. N-apuc să-l fotografiez, că dispare și, cât-ai zice de douăzeci de ori „pește”, apare jos, pe treptele așezământului pentru prunci și femei abandonate - cum îl numește el -, „Visul Victoriei 17”, cum l-am numit eu. „La fix, aici este”, mă întâmpină preotul Claudiu Banu, întinzându-mi, bărbătește, mâna. „Atenție la scări! Haideți sus!” Și-mi întoarce spatele. E hotărât omul. Își ridică poalele reverendei și începe să urce treptele zgrunțuroase ale imobilului. Ajuns sus, șuieră precipitat: „Să vedeți ce frumos se vede de aici! Nu mai fac acoperiș, ci terase, să putem admira priveliștea”. Aleg o scândură de pe jos, o fixez (cu cuiul turtit în jos) pe o bucată crăpată de BCA și, cu stiloul strâns în pumn și colile albe pe genunchi, îl anunț ceremonios: „Sunt gata, părinte. Începem?”

800 de copilași abandonați, 800 de metri pătrați de teren

„În urmă cu patru ani, am avut un vis. M-am visat înconjurat de copii mulți, mulți. Roiau în jurul meu. M-am trezit tulburat. „Ce-o mai însemna și asta?”, mi-am spus. Vizitasem cu ceva vreme înainte - e adevărat - toți copiii abandonați din județul Constanța, vreo opt sute. Și bătrânii! Mi-a luat șase luni, dar am fost pe la toți copilașii abandonați prin spitale. Le-am dus daruri, leam zâmbit, i-am încurajat”. Părintele Claudiu e iute la vorbă și-și deschide inima sărind peste măști și fandoseli: „Eh, pe acest fond am avut acel vis. Mă și vedeam binefăcătorul a sute de micuți. Da’ de unde! Eu, la rândul meu, locuiam cu soția și cu feciorii noștri, doi, într-un apartament cu două camere, aici, în Techirghiol”. Întinde brațul stâng spre un mănunchi de blocuri: „Acolo”. Preotul Banu își pipăie gândurile râzând, cu ochii înălțați spre vilele din jur: „Se construiește, se ridică ziduri multe, pentru odihnă. Știți ce-mi spun mie răutăcioșii din jur, anumiți vecini, când văd, mirați, c-am mai ridicat câte un etaj?” Îmi ridic nasul din foi: „Ce?”. „Părinte, părinte, când vă terminați conacul?”. Zâmbește, mestecând cuvinte sfinte: „Dumnezeu lucrează, Dumnezeu le vede pe toate”.

Orfelinat, nu casă pentru popă

Și a lucrat bine. La scurt timp după visul preotului, un binefăcător care a ținut să-i fie protejată identitatea l-a chemat pe slujitorul Domnului și i-a spus: „Padre, uite, ai doi copii deja, îl aștepți pe al treilea și tot în apartamentul ăla înghesuit locuiți. Îți donez un teren de 800 de metri pătrați aici, în Techirghiol, să-ți ridici casă, să aibă și copiii pe unde umbla”. „Da, așa mi-a spus”, își confirmă în barbă preotul. „Dar eu ce-am făcut? Am primit terenul, l-am luat și i-am povestit omului de afaceri visul meu. Apoi, i-am explicat că vreau să fac un orfelinat pentru toți copilașii abandonați, părăsiți de părinți prin spitale. Așa m-am liniștit, iar visul, tulburarea aceea, mi-a dat pace”.

Mama, tata și patru băieți într-o garsonieră! Preotul dormea în cadă!

Claudiu Banu povestește cu dezinvoltură amintiri prețioase din tinerețea sa zbuciumată: „În 2013, am primit parohie la Constanța, pe Lacul Tăbăcăriei, la Biserica Sfântul Mina. O bijuterie din lemn, construită în cel mai pur stil românesc în perioada 1995- 1997. Acolo slujesc și acum. Eh, am hotărât cu soția mea să ne mutăm din apartamentul cu două camere din Techirghiol, să ne luăm unul nou la Constanța”. Ușor de zis, greu de făcut. „Exact”, urmează preotul. „Am vândut noi căsuța din Techirghiol, am achitat avansul pentru cea din Constanța și ce-am chibzuit? Până e gata blocul nou - atunci se construia - să stăm într-o garsonieră, cu chirie, să mai economisim niște bani. Așa am făcut, doar că termenul de finalizare a blocului nou s-a tot amânat, iar noi ne-am înmulțit. A venit al treilea copil, apoi al patrulea. Patru băieți!”

NEWS ALERT! Andreea Balan, a 3-a oara la spital! ACUM e la urgenta! Primele IMAGINI! Ti se RUPE sufletul

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI