Mintea Europei de pe urmă: ÎNCHIDE frontierele în nasul imigranților. Grecia este SACRIFICATĂ și transformată în GHETOU

Mintea Europei de pe urmă: ÎNCHIDE frontierele în nasul imigranților. Grecia este SACRIFICATĂ și transformată în GHETOU

După 11 luni de criză și 1,2 milioane de imigranți, Europa a ajuns la vorba hulitului Orban: trebuie să-și închidă frontierele. Cei 28 de membri UE au hotărât să închidă așa-numita „Rută a Balcanilor”. Imigranții care debarcă în Grecia nu vor mai putea pleca, iar Atena riscă să fie sufocată.

Cei 28 de membri ai Uniunii Europene au ajuns duminică seara la un acord pentru a închide „Ruta Balcanilor” pentru imigranți, împiedicându-i astfel să mai ajungă în Occident.

În proiectul de document, citat de Le Figaro și care va fi prezentat spre aprobare summit-ului european de luni, convocat de urgență la Bruxelles, se arată:

„Valul de imigranți ilegali de-a lungul Balcanilor occidentali a ajuns la sfârșit: această cale este definitiv închisă. UE va susține Grecia în acest moment dificil și va face tot ce este posibil pentru a o ajuta să gestioneze situația.”

Asta înseamnă că Europa își însușește poziția pe care a hulit-o atât de mult la început, a gardurilor de sârmă ghimpată ale lui Orban.

Focarul crizei se mută acum, din Occident, în Grecia, unde imigranții nu contenesc să vină într-un ritm de câteva mii pe zi, și care crește pe măsură ce condițiile vremii se îmbunătățesc.

În vreme ce ajutorul Bruxelles-ului pentru Atena este mai degrabă simbolic, zeci de mii de imigranți (30.000, potrivit cifrelor oficiale) sunt blocați pe teritoriul grec, găzduiți în condiții mizere. Corturile sunt insuficiente, astfel că oamenii dorm în aer liber, pe câmpuri sau în șanțuri.

Angela Merkel, vinovatul numărul unu pentru criza imigranților (după ce, în august, anunța că Germania este gata să-i primească pe toți refugiații care ajung pe teritoriul ei), face demonstrații de pedagogie față de Atena. Într-un interviu publicat duminică de Bild, cancelara afirmă:

„Grecia trebuia să fi creat 50.000 de locuri de cazare pentru refugiați încă de la sfârșitul lui 2015. Întârzierea trebuie recuperată cât mai grabnic.”

Potrivit ONU, numărul de refugiați din Grecia va ajunge în câteva săptămâni la 70.000.

Atât presa germană cât și cea greacă susțin că este posibil ca pe fondul acestei crize, Merkel să accepte ceea ce în vară nu a vrut nici în ruptul capului: să restructureze datoria Greciei.

Mai mult, președintele Cehiei, Milos Zeman, a declarat duminică, într-un interviu televizat, că Grecia și-ar putea plăti datoriile către creditori amenajând în insulele sale tabere care să găzduiască permanent refugiați.

Toate acestea nu fac decât să contureze viitorul statut al Greciei, de „Ghetou al Europei”.

Între timp, președintele turc Erdogan, curtat intens de Angela Merkel, este departe de a-și respecta angajamentele luate, de a păstra pe teritoriul său imigranții și a nu-i mai lăsa să treacă spre Grecia, în schimbul celor 3 miliarde de euro primiți de la Bruxelles și accelerarea negocierilor de integrare în UE, cu închiderea ochilor față de nerespectarea drepturilor omului de către Ankara.